Hlavní obsah

CNN: Spojené státy financovaly komanda v Salvadoru, která jsou spojována s popravami

Vojáci z jednotky FES.Video: Marek Baloun, Youtube.com

 

Reklama

Spojené státy finančně i materiálně podporovaly policejní komando v Salvadoru, tvrdí CNN. Země čelí obvinění z nezákonného vraždění.

Článek

Spojené státy finančně i materiálně podporovaly polovojenské komando v Salvadoru, které bylo obviněno z nezákonného zabíjení členů tamějších gangů. Informaci přinesl americký server CNN. Ten získal zatím nezveřejněnou zprávu z vyšetřování OSN, která uvádí že od roku 2003 měla salvadorská policie a armáda potichu obdržet od USA desítky až stovky milionů dolarů na podporu jejich boje s gangy.

Některé složky programu ,,Mano Dura“ (v překladu Silná ruka) ale čelí obžalobě, že bez souhlasu soudů povraždily desítky jejich členů. Zpráva OSN uvádí, že takzvaná ,,Jednotka zvláštního nasazení“ (FES), složená ze čtyř stovek elitních policistů a šesti set vojáků, měla během prvního pololetí loňského roku povraždit celkem třiačtyřicet osob spojených s tímto druhem kriminality. Tato jednotka přitom měla dostat největší podíl z dvaasedmdesáti milionů dolarů, které z Washingtonu přitekly v roce 2017. Měli jí také radit mentoři z americké z FBI a DEA.

Americká ambasáda v Salvadoru přiznala, že USA jednotce zvláštního nasazení skutečně pomáhaly. Mluvčí ambasády ale uvedl, že jednotky podporované vládou musí prokazovat „závazek k používání účinných policejních metod a respektování lidských práv“. „Americká vláda bere obvinění velmi vážně a dlouhodobě vyjadřuje obavy vzhledem k obviněním ze zneužívání pravomocí bezpečnostních složek“.

FES byla rozpuštěna letos v únoru poté, co vyšlo najevo, že část této jednotky byla na silvestra opilá. Jedna ze strážnic je dokonce od té doby nezvěstná. Několik desítek z tisícovky členů bylo převeleno do nově vzniklé jednotky „Jaguáři“. I ta je financovaná z peněz USA.

Zda budou obvinění členové FESu odsouzeni, není jisté. Dle vyjádření zvláštní zmocněnkyně OSN pro nezákonné popravy Agnes Callamardové 92 procent stížností proti práci salvadorské policie je do tří dnů odmítnuto a jen pár jich dojde k uznání nebo obvinění.

Reklama

Související témata:

Doporučované