Hlavní obsah

CNN: Ze saúdskoarabského konzulátu vyšel po smrti Chášakdžího jeho dvojník, má jít o jednoho z podezřelých

Podle tureckých úřadů vyšel ze saúdskoarabského konzulátu Chášakdžího dvojník.Video: Reuters

 

Reklama

Saúdská Arábie v pondělí přizanala, že opoziční novinář v Turecku byl zavražděn. Nejprve přitom tamní představitelé tvrdili, že z konzulátu odešel. Poté zas, že zemřel při bitce.

Článek

Jeden muž z 15členné skupiny, která měla zabít Džamála Chášakdžího, odešel 2. října ze saúdskoarabského konzulátu v oblečení zmizelého novináře. Podle tureckých úřadů to dokazuje nahrávka z bezpečnostních kamer, kterou má nyní k dispozici i televizní stanice CNN.

Muž, kterého turecké úřady identifikovaly jako Mustafu Madáního, konzulát opustil zadním vchodem ve stejném oblečením, v jakém do budovy vstupoval Chášakdží. Madání měl také umělé vousy a brýle. Stejný muž měl také takto navštívit i známou instabulskou Modrou mešitu, vše se mělo odehrát několik hodin poté, co byl Chášakdží naposledy viděn naživu při vstupu na konzulát.

Podle vyšetřovatelů je Madání součástí 15členné skupiny, která měla za úkol Chášakdžího zabít při jeho návštěvě konzulátu kvůli planované svatbě.

Vražda novináře? Není to poprvé, co si Saúdové vyřídili v cizině účty s kritikem režimu, říká americký žurnalista Borzou Daragahi, dopisovatel britského deníku The Independent v Istanbulu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

Saúdská Arábie v pondělí přiznala, že opoziční novinář byl zavražděn, což od počátku tvrdí Turecko. O víkendu přitom ministr zahraničí Ádil Džubajr hovořil o zabití při bitce na konzulátu a původně Rijád tvrdil, že Chášakdží po vyřešení své záležitosti z konzulátu odešel a že nic dalšího se o něm neví.

Saúdskoarabský král Salmán a korunní princ Muhammad bin Salmán vyjádřili soustrast synovi zavražděného novináře Džamála Chášakdžího. Oznámila to saúdskoarabská agentura SPA, podle níž Chášakdžího syn Saláhovi poděkoval. Turecký tisk píše, že Chášakdžího turecká snoubenka Hatice Cengizová je nyní na příkaz úřadu istanbulského guvernéra pod policejní ochranou.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na Twitteru uvedl, že Evropská unie musí reagovat jasně a jedním hlasem. Mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová ČTK sdělila, že platí prohlášení unijních zemí, které resort sdílí. Petříček pravděpodobně ve středu přijme velvyslance Saúdské Arábie a bude s ním probírat i toto téma, dodala Lagronová.

Novinář byl naposledy spatřen 2. října, kdy odešel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu. Jeho tělo se dosud nenašlo.

Reklama

Doporučované