Hlavní obsah

Co bod, to tisíc dolarů. Voráček splnil slib, své nadaci předal téměř dva miliony korun

Foto: Nadace Jakuba Voráčka

Jakub Voráček se svou nadací pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou.

Reklama

Hokejový útočník Jakub Voráček má za sebou rekordní sezonu v NHL. 88 kanadských bodů udělalo radost i jeho nadaci, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou. Voráček jí předal symbolický puk a téměř dva miliony korun.

Článek

Za každý můj bod vám věnuji tisíc dolarů. Tak zněl slib Jakuba Voráčka v roce 2015, když zakládal nadaci pomáhající lidem s roztroušenou sklerózou. Ta si po jeho nejlepší sezoně v kariéře přišla v přepočtu na téměř dva miliony korun.

Puk s číslovkou 88 symbolizující počet bodů i výši příspěvku nejproduktivnější Čech v NHL předal své sestře Petře Klausové, která s hokejistou nadaci založila a sama se zákeřnou nemocí bojuje. A to v Sanatoriu Klimkovice na setkání eRes týmu, tedy lidí, kteří se aktivně zajímají o pomoc pacientům s roztroušenou sklerózou.

„Vloni jsem na setkání eReS týmu slíbil pacientům, že těch bodů bude letos víc, tak jsem rád, že jsem to splnil,“ směje se Voráček. „Jsem rád, že jsem Petře mohl prostředky pro pacienty předat právě na setkání týmu, který má v práci nadace důležitou roli, a jsem rád, že jsem se konečně mohl do Klimkovic také osobně podívat,“ dodal útočník Philadelphie.

Na setkání nechyběli ani vítkovičtí hokejisté Rostislav Olesz, Roman Szturc, Jakub Lev a Ondřej Roman. V areálu sanatoria pro ně byly připraveny hrátky inspirované rehabilitačním cvičením pro pacienty s roztroušenou sklerózou mozkomíšní (RS), kterému se, mimo jiné, v Klimkovicích věnují. Jakub na každé z dovedností nastavil rekord a úkolem všech ostatních bylo ho v průběhu odpoledne překonat a stát se rekordmanem v dané disciplíně. Až na jednu výjimku byl Jakub ve všech disciplínách překonán.

Jakub Voráček svou nadaci založil v roce 2015, od té doby rozdělila správní rada nadace pacientům a na projekty, které je podporují, téměř šest milionů korun. Další peníze by Voráček rád vydělal 23. června v Mikulově, kde pravidelně pořádá charitativní fotbalový turnaj Hokejky pro kluka puka. Účast už přislíbili třeba David Pastrňák, Petr Mrázek nebo bývalý fotbalista Tomáš Ujfaluši.

„V Mikulově se lidé pobaví a pomůžou nám získat další prostředky pro pacienty s RS. Máme letos potvrzené skvělé hráče, budou i autogramiády týmů a dovednostní disciplíny pro děti i dospělé,“ slibuje Voráček.

Reklama

Doporučované