Hlavní obsah

Co bouchlo v Bejrútu? Ledek se lehce nevznítí, katastrof už ale způsobil víc

Foto: Profimedia.cz

Větší nejadernou explozi svět dost možná ještě nikdy neviděl.

Reklama

V Bejrútu v úterý zřejmě explodovalo velké množství ledku. Jde o běžnou průmyslovou chemickou látku, která sama o sobě není výbušná. Za „vhodných“ podmínek ale může způsobit katastrofu, o čemž se lidé přesvědčili už v minulosti.

Článek

Podle libanonského premiéra v bejrútském přístavu explodovalo 2,7 tisíce tun dusičnanu amonného neboli ledku. Ten měl ve skladišti ležet zřejmě od roku 2013, ze kdy jsou dostupné zprávy o vykládce podobného množství ledku z nákladní lodi.

Jelikož je ledek vhodným zdrojem dusíku, používá se zejména v zemědělství jako hnojivo, má ale využití pro těžařské výbušniny. Není však výbušný sám o sobě. Chemik z univerzity v Melbourne Gabriel da Silva popsal Guardianu, že funguje spíš jako oxidační činidlo, tedy že přivádí do ohně množství kyslíku a zintenzivňuje ho.

„Aby došlo k explozi, potřebujete extrémní okolnosti,“ řekl Silva. Látka podle něj může začít hořet, když dojde k její kontaminaci, a v případě, že se do ní dostane hořlavina, jako například ropné palivo, stane se ledek velmi explozivním, což je podle Silvy nejspíš přesně „to, k čemu v Bejrútu došlo“.

Trump mluví o atentátu

Spekulace o příčině jsou nicméně v tuto chvíli různé a těžko z nich sestavit obraz toho, co se skutečně stalo. Přispívá k tomu i fakt, že k explozi došlo v neklidném regionu blízkovýchodní země, což posiluje podezření, že mohlo jít o úmyslnou sabotáž. Tuto teorii považuje za pravdivou americký prezident Donald Trump, ten výbuch přímo označil za útok.

CNN také citovala bývalého pracovníka CIA Roberta Baera se zkušenostmi z Blízkého východu, který nevěří, že explozi způsobil ledek. „Jednalo se o vojenskou výbušninu,“ řekl pro CNN. „Nebylo to hnojivo jako dusičnan amonný. Když se podíváte na tu oranžovou (ohnivou) kouli, je to, jak jsem řekl, jasná výbušnina.“ Baer poznamenal, že bílý poprašek viditelný ve videu z incidentu před hlavním výbuchem je pravděpodobně indikátorem toho, že byl přítomen a hořel i dusičnan amonný.

Ojedinělé případy z minulosti

O tom, že ledek může způsobit explozi minimálně co do rozsahu podobnou té v Bejrútu, víme už z minulosti.

800 tun ledku například explodovalo v srpnu 2015 v čínském přístavu Tchien-ťin, z čehož se i přes cenzuru čínské vlády dochovaly videozáznamy. Neštěstí tehdy nepřežilo přes 170 lidí. Podobné množství dusičnanu amonného, jako o kterém mluví nyní libanonský premiér, explodovalo v roce 1947 na lodi v přístavu v Texas City. Výbuch asi 2300 tun ledku vzal život více než pěti stovkám lidí. Je považován za jednu z nejsilnějších nejaderných explozí a zároveň nejhorší průmyslovou katastrofu v USA.

Smrtící bilance výbuchu v Bejrútu se nyní pohybuje kolem stovky lidí, zraněných jsou tisíce. Na definitivní čísla, stejně jako na vyjasnění příčiny, si ale svět musí počkat.

Pokud šlo skutečně o ledek, nemělo by podle chemika Silvy nyní hrozit žádné velké nebezpečí například v podobě šíření nebezpečných látek ovzduším. Chemikálie by se ve vzduchu měly rozptýlit poměrně rychle. V oblasti by ale později mohl spadnout kyselý déšť.

Reklama

Doporučované