Hlavní obsah

Co bude dál s elektronickou evidencí tržeb? Ústavní soud ji proškrtal

Co bude dál s elektronickou evidencí tržeb? Ústavní soud ji proškrtal.

 

Reklama

Těsně před Vánoci zrušil Ústavní soud několik paragrafů zákona o elektronické evidenci tržeb. Ministerstvo financí musí připravit nový zákon o EET. Co všechno se změní? Najde nová EET podporu ve Sněmovně? V Duelu se sešli poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová a poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Článek

Od března 2018 už zákon nebude platit pro platby kartou při nákupu na internetu. Ústavní soudci zrušili i náběh 3. a 4. etapy, které měly do evidence zapojit řemeslníky a další služby. Jako celek ale zákon dál platí. Podle soudců totiž EET sleduje legitimní cíl - účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí.

Normu u soudu napadlo 41 opozičních poslanců. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že Ministerstvo financí připraví novelu. Další vlny se podle něj neruší, ale jen odsouvají. Podle ministryně financí Aleny Schillerové minimálně o rok.

Třetí vlna, která měla startovat v březnu 2018, se týká svobodných povolání, jako třeba lékařů a advokátů, dopravy a zemědělství. Následující čtvrtá vlna měla od června do EET zapojit některé řemeslníky a výrobu.

Případné výjimky z EET musí být podle Ústavního soudu přímo v zákoně, nikoliv ve vládním nařízení jako teď. To aby pro všechny podnikatele platila rovnost před zákonem. Proto soud zrušil i sérii ustanovení, díky kterým vláda mohla některé tržby vyloučit z EET úplně, případně je převést do zjednodušeného režimu. Nařízení, které tak vyřadilo prodej vánočních kaprů a tržby těžce zrakově postižených, bude platit jen do konce příštího roku.

Reklama

Doporučované