Hlavní obsah

Co bude dělat Merkelová po volbách? Její předchůdci skončili v byznysu

Foto: Profimedia.cz

Spolková kancléřka Angela Merkelová z CDU obdržela v úterý Buberovu-Rosenzweigovu medaili za zásluhy o křesťansko-židovskou spolupráci.

Reklama

Němce čekají poslední zářijovou neděli parlamentní volby. Stranický souboj je napínavý, jedno je ale jasné: Kancléřka Angela Merkelová odchází. Co bude dál s nejmocnější evropskou političkou?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud bude ve funkci ještě letos 22. listopadu, v kancléřském úřadu oslaví přesně 16 let - čtyři funkční období. Už teď je Angela Merkelová, co se týče počtu dní ve funkci, na druhém místě v žebříčku německých kancléřů. Déle než ona byl kancléřem jen Helmut Kohl. Rozdíl ovšem není velký a Merkelová ho navíc může snadno přeskočit.

Překoná Merkelová Kohla?

Vše závisí na tom, jak rychle se po volbách, které čekají Němce v neděli 26. září, poskládá nová spolková vláda. Pokud se to stihne do 17. prosince, Kohlův primát zůstane nedotčený. Kancléř dovládl v roce 1998 po 5870 dnech. Merkelová je u moci nepřetržitě od podzimu 2005.

I kdyby nakonec zůstala druhá, jedno se nezmění - éra Merkelové se zářijovými volbami končí. Kromě toho, že Němci řeší, kam bude jejich země směřovat, padají otázky i na to, co bude Merkelová dělat dál.

Kancléřka připravovala Němce na své odcházení už od začátku svého čtvrtého funkčního období. V prosinci 2018 se vzdala funkce šéfky CDU a potvrdila tím, že svou berlínskou kancelář vyklidí.

Co bude sedmašedesátiletá Merkelová po odchodu z funkce dělat, zatím jasné není. Ona sama se nechala slyšet, že si udělá přestávku a nebude přijímat žádné pozvánky. V odpovědi na dotaz o její budoucnosti, který dostala při své červencové návštěvě Bílého domu, Merkelová řekla, že si musí uvědomit, že její úkoly teď bude „vykonávat někdo jiný“. „Ale myslím, že se mi to bude velmi líbit,“ řekla politička.

„Potom možná zkusím něco přečíst, zavřou se mi oči únavou, tak se trochu prospím, a potom uvidíme, kde se objevím,“ dodala s úsměvem Merkelová, která je v současnosti stále s přehledem nejpopulárnější političkou v Německu. V průzkumu Politbarometer její práci hodnotilo v červenci kladně 83 procent dotázaných. V pravidelně aktualizovaném žebříčku popularity se Merkelová umístila se skóre 65 bodů na prvním místě.

Schröder skončil v Rosněftu

Kariéry bývalých spolkových kancléřů ale bývají rozmanité a bývá o ně velký zájem ve světě byznysu - navzdory tomu, že bývalé členy vlády zavazuje mlčenlivost.

Například bývalý kancléř Helmut Schmidt se v roce 1982 stal vydavatelem týdeníku Die Zeit a placeným řečníkem. „Držím se pravidla nepřednášet za méně než 15 tisíc dolarů,“ řekl v roce 2012.

Kontroverze svým rychlým přestupem do světa byznysu vyvolal sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder, který vládl v letech 1998-2005. Ještě jako předseda vlády se zastával stavby ruského plynovodu Nord Stream a krátce po odchodu z politiky se stal předsedou dozorčí rady tohoto energetického projektu. V současnosti působí Schröder jako šéf dozorčí rady ruské společnosti Rosněft, ve které si ročně přijde na 600 tisíc dolarů, tedy zhruba 12,5 milionu korun.

Křesťanskodemokratický kancléř Helmut Kohl si po roce 1998 založil firmu na politické poradenství a vydělával si jako lobbista a konzultant.

O bývalé kancléře je postaráno

Finančně na tom přitom bývalí kancléři špatně nejsou. Server Deutsche Welle upozornil, že si teď kancléřka Merkelová z titulu své funkce vydělává 25 tisíc eur měsíčně, v přepočtu bezmála 635 tisíc korun. K tomu jí náleží i diety ve výši 10 tisíc eur (asi 253 tisíc korun) měsíčně za výkon poslaneckého mandátu v Bundestagu. Poslankyní Spolkového sněmu je Merkelová od roku 1990 za volební obvod v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

Po konci ve funkci dostávají němečtí kancléři od státu rentu, která se vypočítává podle roků ve funkci. Po čtyřech letech dostávají 27,74 procenta platu a za další odpracovaný rok se jim renta zvedá o dvě procenta. Nejvýše ale do 71,75 procenta předchozího platu. Merkelová tak může dostávat okolo 15 tisíc eur měsíčně, přičemž první tři měsíce dostane plat v plné výši a pak nejdéle 21 měsíců polovinu. Až do konce života má navíc právo na ochranku a automobil s řidičem a bude mít k dispozici kancelář ve Spolkovém sněmu.

Jestli si Angela Merkelová vystačí se svým politickým důchodem, zatím jasné není. Sama žádné konkrétní plány neprozradila, podle médií je ale pravděpodobné, že zůstane v Berlíně. Její manžel, chemik Joachim Sauer, prý totiž o odchodu ze svého zaměstnání na berlínské Humboldtově univerzitě zatím neuvažuje. Smlouvu tam prodloužil do roku 2022.

Reklama

Doporučované