Hlavní obsah

Co bude s IT v příštích letech? Zažijeme dramatickou přeměnu, říká šéf největší finské firmy v Česku

Rozhovor se šéfem české pobočky firmy Tieto Petrem Lukasíkem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Klasické peníze skončí do dvaceti let, ve Skandinávii to bude ale mnohem dřív, je přesvědčený Petr Lukasík, ředitel české pobočky finské IT korporace Tieto. Právě tato firma část svého byznysu staví na sektoru „payments”, tedy zajišťování elektronických finančních transakcí.

Článek

Právě Tieto bylo jednou z prvních firem na světě, které budovaly internetové bankovnictví. Pro část lidí představují úvahy o možném zrušení hotovosti ztrátu svobody, ve Skandinávii to ale tolik neřeší. „Obecně tam lidé důvěřují mnohem víc institucím i bankám,” vysvětlil Petr Lukasík ve studiu.

Tieto, přesněji jeho česká pobočka, sídlí v Ostravě a část IT expertů má i v Brně, ale také například v Liberci. V Moravskoslezském kraji patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům. Podle Petra Lukasíka ale IT obor prochází dramatickou proměnou. „Firma by neměla být spojena s jedním místem, měla by být spojena se svými lidmi a svojí kulturou… Za pár let se může stát, že většina našich lidí nebude sedět v našich kmenových kancelářích.”

Česká pobočka vznikla před 15 lety. Firma podniká zejména v papírenském průmyslu, zpracování ropy a oblasti zajišťování plateb. Petr Lukasík v ní působí od jejích začátků v ČR, prošel ale různými pozicemi. Zároveň je také finským honorárním konzulem a konzulát sídlí přímo v ostravské budově firmy. Nejčastěji řeší ztracené doklady, ale odpovídá i na otázky z každodenního života, například kam se jet ve Finsku podívat nebo jak do země vycestovat se psem.

Vyplatí se centrále do budoucna mít v ČR pobočku se stále dražšími experty? A kam se přesouvá celý IT sektor a proč mu lidé příliš nerozumějí?

Celý rozhovor s ředitelem Tieto ČR Petrem Lukasíkem, který byl hostem Magazínu Byznys Lab v TV Seznam, najdete ve videu.

Reklama

Doporučované