Hlavní obsah

Praha slibuje oživit oběť požáru desetiletí: nové koupaliště, restaurace i fontána

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Slib primátorky Krnáčové: Do voleb se opraví část Výstaviště (video: Lucie Stuchlíková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Před dvěma lety se Adriana Krnáčová díky heslu „prostě to zařídím" dostala do křesla pražské primátorky. Zeptali jsme se jí, co ještě stihne do příštích voleb v Praze zařídit.

Článek

Už dva roky se Praha sama stará o Výstaviště v Holešovicích poté, co ukončila smlouvu s firmou Incheba. Jenže většina velkolepých plánů na opravy areálu se zatím neuskutečnila. Především se nepodařilo opravit vyhořelé křídlo Průmyslového paláce, které bylo zcela zničeno v roce 2008 při požáru desetiletí, jak se mu tehdy kvůli škodám za zhruba 1,5 miliardy korun říkalo.

Podle primátorky Adriany Krnáčové ale Pražané do voleb uvidí první změny. „Bude hotové dočasné zastřešení levého křídla Průmyslového paláce. Bude zrekonstruovaná restaurace Bohemie, růžová zahrada a celá zelená zóna, kde připravujeme biotop na koupaliště. Také budou zrekonstruované Křižíkovy pavilony,“ slibuje primátorka.

Jisté jsou i opravy divadla Spirála a vypsání architektonické soutěže na opravu staré sportovní haly a vnitřního bazénu. „Možná bychom mohli stihnout i vystavět novou halu s ledovou plochou,“ dodává primátorka.

Rada města se však za dva roky neposunula k trvalému řešení pro levé křídlo Průmyslového paláce. „Kdyby bylo po mém, začalo by se s tím už dávno. V radě je ale rozpor mezi tím, jestli vybudovat repliku původního křídla, nebo nějakou moderní stavbu. Na tom to celé stojí,“ uvedl radní pro kulturu Jan Wolf z Trojkoalice.

On sám by byl pro křídlo podobné tomu původnímu, hnutí ANO v čele s primátorkou prosazuje modernější řešení. Křižíkovy pavilony v blízkosti slavné fontány, které se pronajímají na výstavy, večírky či přednášky, se ale podle Wolfa do voleb opravit dají – nepotřebují totiž stavební povolení.

„Je potřeba přizpůsobit ty budovy 21. století. Jsou velmi neúsporné, v zimě se tam protopí strašně peněz,“ popisuje Wolf. Ani za poslední dva roky podle něj město zcela nezahálelo - zatím ale opravilo spíš „neviditelné" části, jako jsou rozvody nebo strojovny. Kompletní úpravy Výstaviště potrvají několik let a jejich cena se odhaduje na 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované