Hlavní obsah

Co bude s videem v českém fotbale? To teď nikdo neví, říká odstavený muž, který ho u nás zaváděl

Foto: Jaroslav Legner / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Roman Hrubeš stojí za projektem videorozhodčích v České republice od samého začátku.

Reklama

Komisi rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) během tohoto týdne nedobrovolně opustil garant projektu videorozhodčích Roman Hrubeš.

Článek

Výkonný výbor FAČR odvolal během týdne z komise rozhodčích Romana Hrubeše, který stojí v České republice od samého začátku za projektem videorozhodčího. „V současné době podle mě neví nikdo, jak bude u nás tento projekt pokračovat. Řekl bych, že jsme v takovém vzduchoprázdnu,“ vysvětluje dnes už bývalý člen komise rozhodčích.

Hrubeš i přesto, že skončil v komisi rozhodčích na žádost jejího předsedy Jozefa Chovance, zatím zůstává garantem projektu videa v českém fotbale. „Situace se vyvíjí, řeší se, ale nyní nedokážu odhadnout, jaký bude výsledek,“ pokračuje.

Právě kvůli odvolání Hrubeše z komise rozhodčích se během čtvrtečního večera spustila mediální přestřelka mezi FAČR a Ligovou fotbalovou asociací (LFA). „Uvedený krok může mít negativní dopad na jinak velmi dobré vnímání procesu zavádění VAR ve FORTUNA:LIZE. Česká nejvyšší fotbalová soutěž byla a je dávána za vzor ostatním asociacím v projektu sdruženým. Tento postup vnímáme jako vyjádření nerespektu k Ligové fotbalové asociaci,“ uvedla LFA.

„Příliš nechápu, proč se musíme k debatě vyzývat prostřednictvím médií, když si prostě můžeme zavolat a potkat se. Telefonní čísla na sebe máme,“ reagoval na prohlášení předseda FAČR Martin Malík. „FAČR se chce podílet na projektu videorozhodčí a podniká aktivní kroky. Již v příštím týdnu proběhne v České republice školení rozhodčích za účasti předních odborníků na problematiku VAR, jimiž jsou Nicola Rizzoli z Itálie a Pawel Gil, který se účastnil projektu VAR v rámci MS 2018 v Rusku,“ stojí dále v prohlášení fotbalové asociace.

Připomeňte si rozhovor s Romanem Hrubešem o projektu videorozhodčí.Video: Luděk Mádl

„Myslím si, že je celá akce se zahraničními odborníky slušně naplánovaná. To, že přijedou účastníci MS, je skvělé pro naše rozhodčí, kteří z toho budou čerpat – a jsem rád, že přijedou. Na druhou stranu to vůbec neřeší tu naši momentální situaci,“ pokračuje Hrubeš, kterého potěšilo, že se ho LFA veřejně zastala a také to, že předseda LFA Dušan Svoboda jako jediný hlasoval proti odvolání Romana Hrubeše z komise rozhodčích.

Hrubeš navíc nastínil, že o školení ze strany předního světového odborníka měl zájem v minulosti. „V podstatě ještě za působení minulé komise rozhodčích měl po zdlouhavých vyjednáváních přijet vůbec největší odborník na VAR David Elleray, který se měl zúčastnit letního semináře rozhodčích. Jen několik dní před začátkem byl jeho příjezd zrušen na pokyn jednoho z členů Výkonného výboru FAČR. Takže, co si o tom mám myslet?“ uzavírá Hrubeš.

Reklama

Doporučované