Hlavní obsah

Názor: Co by řekl bitcoin na Muskův gambit? Vůbec nic

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Bitcoin přijímáme a pak zase nepřijímáme… otočka automobilky Tesla sice srazila kurz největší kryptoměny, ale bitcoinu jako takovému žádné škody nehrozí. Obchody jdou dál. Situaci glosuje investor do bitcoinu Alex Pilař.

Článek

Nejsem vůbec zaujatý. Seřaďme si však základní známá fakta – auta značky Tesla co do kvality žádná sláva, náhodně vybuchují, a pokud v nich neshoříte, nebo vás nezabije autopilot, tak zmrznete v zasněžených horách s vybitou baterií a pohledem na zhasínající obrazovku, kde jste hrál Tetris. Elektromobilita je slibný nápad a má jistě budoucnost, ale zatím pouze jako třetí auto do rodiny a jedinou skutečnou volbou je Dodge Wagon.

OK, teď vážně. Co se děje v Tesle?

V únoru jsme se dozvěděli, že Zach Kirkhorn, CFO neboli „Master Of Coin“, nakoupil 38 030 bitcoinů za 1,5 miliardy dolarů. Musk k tomu dodal, že to je nevyhnutelné a dlouhodobé, a začal přijímat platby v bitcoinech. Toto průlomové a kryptokomunitou mohutně oslavované rozhodnutí bylo výsledkem dlouhé, detailní přípravy, důsledných testů a pečlivé due diligence.

Pak ovšem došlo ke zlomu. Ironicky lze konstatovat, že v Tesle zjistili, že globální, monetární síť Bitcoin používá ke svému provozu elektřinu.

To vyvolalo ve firmě paniku a bouřlivou reakci korporátních struktur – ty si uvědomily, že pokud tvoříte převážnou část zisku prodejem emisních povolenek a snažíte se přesvědčit Bidenovu administrativu, aby se elektrická vozidla kvalifikovala pro další obchodovatelné kredity (RFS) v podobném objemu, nemůžete riskovat vztahy s regulátory a s velkými, k bitcoinu nepřátelskými investory.

Už tak nabroušená bitcoinová opozice v Tesle neváhala ani sekundu a tuto báječnou příležitost využila k obratu.

Málokdo uvěří, že dlouhý, neobratně formulovaný a technicky chybný text, který oznámil konec prodeje aut za bitcoiny, napsal Elon. Ještě těžší je uvěřit, že o této problematice do minulého týdne nevěděl. Nesmysl.

Víc to vypadá na korporátní compliance, která vybavená silným mandátem anti-bitcoin lobby, za doprovodu security a revolveru, přinesla text napsaný v iPhone Notes a čekala, dokud neodejde. To, že už pět dní nikdo neslyšel ani slovo od Zacha Kirkhorna, toho Strážce Pokladu, vyvolává obavy, aby to kluci s tou hrou na Hru o trůny náhodou nepřehnali.

Ať už to bylo jakkoliv, další z mnoha krypto minidramat bylo na světě, cena bitcoinu jde dolů a Twitter má o zábavu postaráno.

Jeden ze spouštěčů celého happeningu v Tesle byl i článek o elektrárně Greenidge ve státě New York. Ta je údajně odpojená od sítě, ale přesto dýmí na plný výkon, aby napájela farmu těžící bitcoin. To aktivovalo i twitterové rudé brigády, které začaly stavět šibenice a hledat, koho na ně pověsit.

Brzy se však ukázalo, že je to jedna ze 121 elektráren, které byly v USA v letech 2011 až 2019 konvertovány z uhlí na moderní paroplynovou technologii snižující emise CO2 až o 75 procent. Elektrárna zásobuje tisíce domácností, na každou MW si kupuje emisní povolenku (to jsou ty samé, které Tesla prodává), v době špiček pomáhá stabilizovat síť a to vše dělá bez dotací.

Jak bitcoin stabilizuje elektrickou síť

„Před těžbou bitcoinů nám v době nouze trval náběh na plný výkon až 12 hodin, dnes jsme schopni poslat do sítě až 100 MW v 60 minutách,“ říká finanční ředitel elektrárny Tim Rainey. Pro dispečery držící zuby nehty síť pohromadě je totiž čas náběhu záložních zdrojů naprosto kritický, 100 MW v minutách v pátek odpoledne je dar z nebes, v sobotu ráno, osm hodin po blackoutu, vám k ničemu není.

Pokud nechce New York skončit jako Texas či Kalifornie, bude podobné kapacity asi potřebovat. Jeho jaderná elektrárna Indian Point musela totiž kvůli aktivistům skončit k 30. 4. 2021.

Přesně tak to končí, když emoce, naivní, neinformovaný aktivismus a politická ideologie přetlačí fakta a zaženou experty do defenzívy. Těžba bitcoinů urychluje přijímání čistých a obnovitelných zdrojů energie. O tom není pochyb. A až do další návštěvy protibitcoinové opozice ve své firmě s tím souhlasí i Elon.

Inteligentní kombinace záložních zdrojů a těžby bitcoinu odstraňuje potřebu dotací, stabilizuje síť a zlevňuje cenu energie. Těžaři jsou a budou zcela správně pod obrovským tlakem a budou muset zlepšit transparenci používaných zdrojů energie. Nicméně již dnes jsou brutálně motivování k vyhledávání a využívaní uvázlé a přebytečné energie, a to kdekoli na světě. Jediná věc, která je zajímá, je cena. Pokud tvoří 60 procent ceny energie emisní povolenky, půjdou jinam.

Nikdo netušil, že to všechno bylo jen první dějství.

Jen se trochu vyjasnila situace okolo těžby, rozhodl se Musk probudit pospávající kryptotwitter prohlášením, že na základě léta neudržované a zastaralé kopie bitcoinu, která vznikla jako vtip, a protože nemá vlastní těžaře, parazituje na těžbě jiné kopie bitcoinu, vytvoří nový a lepší Bitcoin – DogeCoin. Dále přidal, že je již v kontaktu s vývojáři a vypadá to slibně.

To ovšem probudilo i ty nejsilnější hlasy krypta a rozpoutalo se peklo. Dokonce i Bílý rytíř kryptotwitteru Marek Palatinus zvaný @slush v jednu chvíli vyjel na svém koni a uklidňoval komunitu, že armageddon nehrozí a ráno slunce zase vyjde.

Doběla rozpálený Musk potvrdil, že jestli ho bude kryptotwitter s**t ještě chvíli, prodá Tesla všechny bitcoiny, které drží. Což je zajímavé, protože před třemi dny tvrdil, že to Tesla určitě neudělá. Nováčci začali propadat panice a prodávat do poklesu, zjizvení veteráni předchozích cyklů si jen posunuli nákupní příkazy o 50 procent dolů a otevřeli si další pivo. Normální kryptovíkend.

Když bitcoin spadl o dalších 20 procent, Musk tweetl, že by rád vyvrátil kolující pověsti a že Tesla nic neprodala. Zřejmě mu volal někdo z firemní compliance, kdo nechtěl mít v pondělí ráno jako první bod svého programu setkání s agenty FBI.

Musk je bezpochyby jeden z nejtalentovanějších žijících lidí a dělá obdivuhodné věci. V této doméně je ale koncentrace intelektu někdy až strašidelná a on se prostě mýlí.

Co si o tom všem myslí Bitcoin?

Je mu to jedno.

Všechno už to zažil. Útoky zleva i zprava. Pokoušeli se ho ovládnout těžaři, korporace i klíčoví vývojáři, státy a instituce se ho snaží regulovat, zastavovat a zesměšňovat. Všechno už tu bylo a zase bude.

Každých 10 minut vytvoří nový blok transakcí, přidá ho do řetězce všech předchozích bloků a krok za krokem staví budoucnost založenou na otevřené, decentralizované monetární síti, umožňující všem lidem na celém světě ukládat a komunikovat svou ekonomickou hodnotu bez diskriminace, cenzury, konfiskace a devalvace.

Jak říkal muž, jehož intelekt a integrita nám dnes tak tragicky chybí: „Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne.“

Send it.

Reklama

Doporučované