Hlavní obsah

Co byste měli vědět o nedělních prezidentských volbách na Ukrajině

Jak budou vypadat ukrajinské prezidentské volby 2019?Video: Tereza Nováková, AP, Reuters

 

Reklama

Ukrajinci budou už v neděli 31. března volit nového prezidenta. Mezi kandidáty je i současná hlava státu Petro Porošenko nebo bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Podle očekávání ale první kolo o vítězi nerozhodne. Čím jsou v pořadí sedmé prezidentské volby specifické, nabídneme v následujícím přehledu.

Článek

Ukrajina se nyní nachází v tíživé hospodářské i politické situaci. Letošní prezidentské volby jsou tak ovlivněny především aktuálními tématy. Anektovaný Krym, zamrzlý konflikt na východě země nebo všudypřítomná korupce. Otázkou zůstává, zda voliči v takové situaci dají přednost tradičním jménům ukrajinské politické scény, nebo přišel čas pro novou tvář.

Rekordní počet kandidátů

Do prezidentského souboje se tentokrát přihlásil rekordní počet kandidátů. Voliči budou v neděli vybírat z celkem 39 jmen. Velkou část tvoří osobnosti s politickou minulostí a také poslanci současného parlamentu.

Kandidát-komik

Mezi kandidáty figuruje i jméno Volodymyr Zelenskyj. Jedná se o herce a komika, který si mimo jiné zahrál v seriálu Sluha národa. Ve snímku ztvárnil shodou náhod roli fiktivního prezidenta a stranu, za kterou nyní kandiduje, pojmenoval podle seriálu. Jednačtyřicetiletý Zelenskyj, který bývá spojován s vlivným oligarchou Ihorem Kolomojským, má šanci získat až kolem pětadvaceti procent hlasů.

Tři favorité voleb

Právě jednačtyřicetiletý herec Zelenskyj je podle všech předvolebních průzkumů jedním ze tří hlavních favoritů prezidentského klání. Společně s ním je vysoký volební zisk předpovídán také prezidentovi Porošenkovi a kandidátce Tymošenkové. Současné hlavě státu průzkumy předpovídají zisk patnácti procent, Tymošenková by mohla získat okolo devíti. Optimisté z tábora Zelenského očekávají, že jejich favorit získá víc hlasů než dva jeho hlavní rivalové dohromady. I přes vysoké volební preference Zelenského ale analytici přisuzují vítězství ve druhém kole Porošenkovi.

„Černá díra” voleb

Neklidný region Donbas je ukrajinskými médii označován za „černou díru“ voleb. A to kvůli předpokládané minimální kontrole hlasování. V regionech ovládaných Kyjevem se očekává výrazně nižší volební aktivita. Povstalci na svém území prezidentské volby bojkotují. Příměří, které bylo vyhlášeno počátkem března, se masivně porušuje. Povstalecká agentura DNA obvinila ukrajinskou armádu, že před volbami zdvojnásobila ostřelování vzbouřeneckých pozic, podle kyjevské agentury Unian separatisté na frontě pálí ze všech zbraní. Lidé žijící v donbaských regionech a na anektovaném Krymu ale nebudou mít prakticky možnost hlasy odevzdat. O kolik voličů se jedná, není ale jasné.

Porušování volebních zákonů

Od začátku kampaně zaznamenala ukrajinská policie přes 4 000 stížností na porušování volebních zákonů a zahájila téměř 300 trestních stíhání. Jedním z případů je podle ministra vnitra Arsena Avakova také skupování voličských hlasů. Šedesát procent zaznamenaných pokusů o skupování hlasů připadá na tábor Porošenka, čtyřicet na volební štáb Tymošenkové.

Reklama

Doporučované