Hlavní obsah

Co byste měli vědět v podvečer 26. května

Večerní zprávy 26. 5. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:06 – Eurovolby v Česku

Kdo usedne do Evropského parlamentu? Už za pár hodin bude jasno – touto nedělí končí čtyřdenní evropské volby. Jejich průběh Televize Seznam bedlivě sleduje. Pavlína Kosová vstupuje živě z volebního štábu ANO.

03:47 – Eurovolby na Slovensku

Sobotní volby do Evropského parlamentu na Slovensku podle médií a podle šéfa jedné z parlamentních stran vyhrála koalice proevropských neparlamentních stran. Progresivní Slovensko/Spolu mělo předstihnout nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica a protiunijní krajně pravicovou stranu Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. Celkem 14 křesel by si tedy mělo rozdělit šest až sedm stran, hnutí a koalic.

04:23 – Trump věří víc Kimovi než vlastnímu poradci

Jen den po prohlášení amerického bezpečnostního poradce Johna Boltona – podle kterého Severní Korea porušila rezoluci OSN nedávnými raketovými testy, přišel komentář od prezidenta Donalda Trumpa. Na Twitteru napsal, že ohledně raketových testů obavy nemá a věří, že vůdce Kim Čong-un dodrží své sliby.

05:19 – Německé varování před nošením jarmulek

Německý vládní komisař pro záležitosti antisemitismu Felix Klein varoval Židy před možným nebezpečím. Podle něj by neměli nosit tradiční jarmulku. Odkázal přitom na rostoucí počet antisemitských útoků. Podle údajů ministerstva vnitra jde o 20procentní nárůst.

05:37 – Letos je na Everestu už 10 mrtvých

Další oběť si vyžádal výstup na Mount Everest. V sobotu zemřel při sestupu z hory britský horolezec. Podle BBC je to už desáté úmrtí během této lezecké sezony. Horolezec zemřel v takzvané zóně smrti. Kvůli vysoké nadmořské výšce je v ní nízká hladina kyslíku. Horolezci tam kvůli velké návštěvnosti musí v současnosti trávit hodiny čekáním.

06:29 – Francouzi dostali za členství v IS trest smrti

Trest pro tři Francouze za členství v tzv. Islámském státu. Soud v Bagdádu je za členství v teroristické organizaci poslal na smrt. Agentura AFP napsala, že byli zadrženi v Sýrii a převezeni letos v únoru do Iráku. Další tři občané Francie dostali už dřív u soudu doživotí, o devíti jiných soud ještě rozhodne.

06:53 – Lobbistka Mrencová dostala opatrovníka

Lobbistka Jana Mrencová dostala u plzeňského krajského soudu opatrovníka. Detaily k celé kauze má reportér Radek Nohl.

08:05 – Žena přežila v havajské džungli 17 dní

Záchranáři našli pětatřicetiletou ženu v havajské přirodní rezervaci. 8. května se vypravila na výlet na ostrově Maui a už nenašla cestu zpět. V divočině přežila 17 dní.

09:15 – Česko-Rusko

Češi bojují o hokejové medaile.

Reklama

Doporučované