Hlavní obsah

Co cítí obchodníci po měsících v uzávěře: Otevíráme, možná už nás to nespasí

Foto: Seznam Zprávy

Od pondělí se mimo jiné otevřou obchody s oblečením pro dospělé.

Reklama

Po několika odkladech v pondělí otevře i zbytek obchodů. Některé jen sundají pásku z doposud neprodejného zboží, jiné přivítají zákazníky po více než čtyřech měsících. Pocity z rozvolňování jsou ale smíšené.

Článek

V pondělí 10. května opět dostanou všechny obchody zelenou. Po více než čtyřměsíčním vynuceném uzavření se připravují na příchod zákazníků. Na otevření se těší, ale na radosti jim ubrala vláda, když rozvolnění odkládala.

Některé prodejny s oblečením už byly otevřené, protože mohly prodávat alespoň sortiment pro děti, který byl od zbytku zboží oddělený. „U nás se akorát změní to, že sundáme pásky z dámské a pánské kolekce a umožníme tak její prodej,“ říká mluvčí společnosti Alpine Pro Jana Kožíšková.

V prodejnách budou platit stávající opatření, tedy maximálně jeden zákazník na 15 metrech čtverečních plochy, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem a zakrytí úst a nosu. Obchody s tím už mají zkušenost z předchozího rozvolňování. Na dodržování opatření bude dohlížet personál. „Stejně jako v prosinci to mají na starost naše prodavačky, které budou počet lidí v prodejnách regulovat,“ popisuje Kožíšková.

Naposledy rozhovolnila vláda obchody v prosinci, zhruba na tři týdny. Kvůli špatné epidemické situaci se ale většina prodejen po Vánocích už nesměla znovu otevřít. Přestože se obchodníci na otevření po tak dlouhé době těší, velkým nadšením neoplývají. „Jak už zakladatel Alpine Pro Václav Hrbek několikrát říkal, maloobchod nebyl nikdy hlavním strůjcem nákazy. Sektor spíš hodně utrpěl,“ uvedla Kožíšková.

Příliš nadšení nejsou také z toho, že vláda s termínem otevření několikrát hýbala. Nejdříve se mluvilo o 26. dubnu, poté padl 3. květen, ale rozvolnění se nakonec o další týden odložilo. Definitivní datum vláda schválila ve čtvrtek 29. dubna. „Chtěli jsme otevřít už dávno předtím. Některé firmy, včetně nás, na tom nejsou dobře. Každý týden otevření by firmě pomohl,“ říká Kožíšková.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy mohl zbytek obchodů otevřít ve stejnou chvíli jako ostatní služby, které fungují od minulého pondělí. „Když epidemiologové připravovali vlny rozvolňování, nejprve měly jít na řadu školy a pak se mělo jít po tom nejméně rizikovém, tedy po obchodech,“ uvedl už dříve pro SZ Byznys Prouza.

Alpine Pro v pondělí očekává vysokou návštěvnost. Mohlo by ji ale překazit hezké počasí. „Samozřejmě uvidíme, co s tím udělají vysoké teploty, které mají být v pondělí a v úterý. Nevíme, jestli zákazníci budou chtít nakupovat v obchodních centrech, když má být venku hezky,“ říká Kožíšková. Množství zákazníků podle ní začíná po dvou týdnech otevření klesat. Nejdříve si dojdou pro to, co opravdu potřebují, poté se jejich návyky vracejí do normálu.

Otázkou je, jak se obchodníkům podaří navázat na předchozí tržby. „Záleží na tom, jak budou vysoké, ale ani kdyby se podařilo nadstandardně prodávat do konce roku, tak to ztráty nepokryje,“ sdělila Kožíšková.

Ačkoli podle Prouzy budou lidé rádi za cokoli, co jim vrátí normální život, bude záležet na tom, kolik peněz v obchodech nechají. „Lidé už před Vánoci utráceli míň. Čím víc se budou bát utrácet, tak 15 procent obchodů, které jsou na hraně přežití, může být ještě optimistický počet,“ varuje Prouza. Deset procent prodejců však nemusí otevřít vůbec.

Téměř celou zimu musely mít obchody s oblečením zavřeno, a tak nemohly pořádně prodat zimní kolekce. Ta v Alpine Pro putovala do skladu, aby se na regálech uplatnila příští podzim a zimu. „Nyní máme připraveno campingové vybavení, protože předpokládáme, že Češi budou hodně stanovat podobně jako minulý rok,“ říká Kožíšková a doufá, že se tomuto sortimentu bude dařit.

Právě loni se outdoorové oblečení a vybavení na stanování osvědčilo, letos by to mohlo být podobné. „Hodně se prodávaly outdoorové boty, protože lidé nejezdili na klasické dovolené k moři, ale místo toho chodili na procházky po horách,“ vysvětluje.

Otevírání platí i pro obchody s nábytkem. Po dlouhé době přivítají zákazníky i české pobočky švédského nábytkářského řetězce Ikea. „Na zákazníky se moc těšíme. Prioritou je pro nás zajistit bezpečné prostředí pro nakupování, a proto budeme důsledně dbát na hygienická opatření,“ uvedl mluvčí IKEA Česká republika Petr Šašek. Restaurace a dětský koutek zůstanou uzavřené, stejně tak kvůli hygienickým standardům zůstane nedostupná i služba Druhý život nábytku.

Ikea už podle zkušeností z dřívějška očekává, že se před prodejnami budou tvořit fronty. „Děje se tak především před devátou hodinou ranní, než začneme zákazníky vpouštět dovnitř, v průběhu dne už zpravidla ne,“ říká Šašek a dodává, že největší nápor čekají o víkendech.

V prodejnách jsou připraveni dodržovat nařízená hygienická opatření. „Zajistíme také časté větrání budovy a pravidelně budeme dezinfikovat povrchy, na kterých dochází k častému kontaktu, například kliky, nákupní vozíky a košíky,“ uvedl Šašek.

Jelikož je kvůli vládním nařízením kapacita prodejen omezená, do obchodního domu Černý Most se v jednu chvíli vejde maximálně 1400 zákazníků, na Zličín 1050, v Brně 1200 a ostravská Ikea pojme 800 návštěvníků.

Počet lidí v obchodních domech bude monitorovat kamerový systém. „Pokud se kapacita naplní, nebudou naši pracovníci dočasně vpouštět zákazníky dovnitř do té doby, než jiní zákazníci obchodní dům opustí,“ upozorňuje Šašek. Také doporučuje, aby si nákup naplánovali podle informací na webu, kde si mohou naplnění kapacity dané prodejny zkontrolovat.

V době uzavření obchodní domy sloužily jako výdejny e-shopu. Přípravy na pondělí ale v Ikee začaly hned, jakmile padlo definitivní rozhodnutí o termínu otevření. „S blížícím se termínem otevření jsme museli postupně snižovat kapacitu pro online objednávky a začít obchodní domy připravovat na běžný provoz, tedy například vyklízet plochy, kde objednávky čekají na vyzvednutí,“ popisuje Šašek.

Na znovuotevření se připravují také knihkupectví. „Těšíme se, ale také jsme všichni hodně zvědaví, protože situace je tak nestandardní, že v tuto chvíli vůbec netušíme, kolik knihkupectví vlastně otevře,“ uvedla Marcela Turečková, ředitelka Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Spousta obchodů s knihami je na tom podle ní tak špatně, že se k podnikání nevrátí. „Možná už je pozdě na to je otevřít. Jsou taková, která lockdown spláchl hodně, některým se alespoň podařilo přeorientovat na elektronický prodej, který však neudělal více než 20 procent běžných tržeb,“ říká Turečková. Špatně jsou na tom podle ní hlavně menší a nezávislá knihkupectví, řetězce se ještě drží.

Pandemie knižním byznysem zamíchala ale i jinak než po ekonomické stránce. „Knihy, které se podařilo vydat během lockdownu, ještě nikdo neviděl, a už bychom je měli vracet jako remitendu. Ty, které vyšly v prosinci, už jsou teď staré a měly by je nahrazovat novinky,“ vysvětluje Turečková.

Přestože se řadě obchodníků nelíbí, že bylo otevření o týden odloženo, na knihkupectví to podle Turečkové nebude mít takový dopad. „V této situaci konkrétně pro nás jeden týden nehraje takovou roli, protože není sezona,“ říká. Zda zákazníci v pondělí do knihkupectví zavítají, se podle ní těžko odhaduje. Obává se, že se lidé spíš zaměří na jiné obchody, protože knihy nejsou urgentní zboží.

V současné době mohly fungovat jen vybrané prodejny potravin, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečením a obuví nebo květinářství. V pondělí 3. května se otevřely některé služby, jako například kadeřnictví, kosmetika a úprava nehtů.

Kromě zbytku maloobchodu v pondělí otevřou také opravny obuvi, hodinářství, autobazary, autosalony, fotografické služby, solária, hodinářství, zlatnictví, truhlářství a střelnice. Své pobočky otevírají i cestovní kanceláře a agentury, kopírovací centra, zastavárny či opravny hudebních nástrojů. Rozjedou se také lanovky a vleky.

Reklama

Doporučované