Hlavní obsah

Co dělali Rusové s dopingem, bylo něco hrůzného, říká Kateřina Neumannová

Rozhovor o dopingu s Kateřinou Neumannovou.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Rozhovor s olympijskou vítězkou z Turína (2006) a někdejší reprezentantkou v běžeckém lyžování Kateřinou Neumannovou o dopingu.

Článek

Je to už dlouhých jedenáct let, přesto dodneška neví Kateřina Neumannová, zda na zimních olympijských hrách v Turíně (2006) získala jedno zlato, nebo dokonce dvě.

Tak dlouho se vlečou soudní spory o to, zda Estonka Šmigunová, která Neumannovou v Turíně porazila ve skiatlonu, dopovala, či nedopovala.

Největší mor současného vrcholového sportu - doping - mění s odstupem let nejen výsledkové, ale také startovní listiny. Kvůli státem řízenému dopingu se poslední letní olympiády v Riu nemohli účastnit až na výjimky ruští atleti.

„Pokud stát řídí doping, pokud se manipuluje se vzorky, to je samozřejmě hrůzné," říká Neumannová.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje Kateřina Neumannová, jak se boj s dopingem vyvinul za poslední roky, kdy nezávodí, co musí podstoupit sportovci během kariéry, pokud je navštíví dopingoví komisaři, ale také to, o kolik peněz přijde ten, komu medaili kvůli dopingové aféře přidělí až dodatečně, po letech. Přesně, jak se to stalo jí v Turíně.

Celý rozhovor s Kateřinou Neumannovou:

Rozhovor s Kateřinou Neumannovou o dopingu.Video: Zuzana Hodková

Reklama

Doporučované