Hlavní obsah

Co dělalo osm lidí, zvládne jeden. Hotely v Praze zejí prázdnotou

Foto: Czech Inn Hotels

Ilustrační foto.

Reklama

Situace v cestovním ruchu se proti loňskému roku opět zhoršila. Propady tržeb v Praze jsou 70 % proti loňskému roku, který byl již poznamenán pandemií. Vyplývá to z průzkumu Asociace hotelů a restaurací.

Článek

Ještě před pandemií provozovala společnost Sivek Hotels šest hotelů. Některé v samém srdci Prahy. Dnes jsou otevřené dva z nich a společnost musela propustit šedesát procent zaměstnanců. Na rezervačním oddělení firmy zůstal jediný člověk z osmi. Objednávky nechodí, telefony nezvoní.

„Praha je na tom katastrofálně. Chybí nám zahraniční klienti, pro ně je zakletým městem. Podnikám 32 let, ale takovou situaci jsem nezažil, a to pamatuji třeba ‚Dvojčata‘, nebo SARS,“ říká hoteliér Viliam Sivek s odkazem na teroristické útoky z 11. září 2001 a virovou epidemii plicního selhání z roku 2002.

Za pravdu mu dává i nejnovější průzkum Asociace hotelů a restaurací ČR. Černé scénáře se naplnily a situace v cestovním ruchu se podle něj proti loňsku opět zhoršila.

+21

Luxusní hotely, ohrožený druh

Ve velkých městech se hotely pohybují pod 20% obsazeností a nejvíc zasažená je právě Praha. Tam jsou aktuálně hotely obsazené pouze z 18 procent. A nejhůř jsou na tom ty nejluxusnější.

„Pětihvězdy ani nemá smysl otevírat,“ potvrzuje Sivek, podle kterého zatím žádné světlo na konci tunelu vidět není. Návrat do normálu podle něj nepřijde dříve než v roce 2023.

Za první půlrok podle dat hotelové asociace dosáhly pražské čtyř- a pětihvězdičkové hotely obsazenosti 9,9 procenta, oproti loňským 26 procentům.

Ještě před pandemií přitom zejména pražské hotely patřily mezi ty nejvíce prosperující v Evropě.

„Chovali jsme se jako Napoleoni, byli jsme pyšní. Teď nám chybí zahraniční turisté a Češi při vší úctě Prahu bohužel v žádném případě nevytrhnou,“ dodává Sivek.

41 korun z každé stovky

Výpadek hlásí i restaurace velkých měst včetně Prahy. A podniky, které teď drží nad vodou čeští turisté, se bojí, co bude v září. Asociace tak volá po podpoře oboru.

Cestovní ruch má velký potenciál pro rozvoj životní úrovně obyvatel a do veřejných rozpočtů přinášel až 41 Kč z každé stokoruny, kterou turista utratí. Pokud vláda bude nadále ignorovat jakoukoliv účinnou pomoc podnikatelům v oboru, hrozí cestovnímu ruchu v následujících měsících další kolaps,“ uvedl k situaci prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Podle něj je třeba urychleně aktivovat, alespoň pro zasažené regiony, program „kurzarbeit,“ který umožní restauratérům a hoteliérům udržet stávající zaměstnance a překlenout toto období.

Reklama

Doporučované