Hlavní obsah

Co dělat, když se nakazím covidem? 18 rad imunologa

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

„I tahle epidemie jednou skončí. Společně virus porazíme,“ říká imunolog Zdeněk Hel. Aby toho bylo dosaženo co nejdřív, je ale potřeba pro to něco udělat – držet se 40 ověřených zásad.

Článek

Prvních 22 rad českého vědce Zdeňka Hela, co přesně dělat, aby se člověk nenakazil a neinfikoval ostatní, jsme shrnuli ve včerejším článku. Nyní v druhém díle Seznam Zprávy přináší odborníkův seznam zbylých 18 zásad. Ty vysvětlují, co dělat, když člověk přijde do kontaktu s nakaženým, či se u něho samotného přímo prokáže nákaza covidem-19. V závěru článku Hel přidává i pravidla, kterých by se měli držet očkovaní, i vlastní odhad budoucího vývoje pandemické situace.

Foto: Archív Zdeňka Hela.

Zdeněk Hel.

Nechte se otestovat

23. Testování je nejlepší zbraň, kterou máme proti epidemii. Testy by měly být dostupné pro každého, zdarma a kdykoli. Sledujte svůj zdravotní stav. Pokud se u vás objeví příznaky infekce, zůstaňte doma. Optimální doba pro testování je 4–7 dní po rizikovém kontaktu či kdykoli po objevení prvních příznaků nemoci.

Negativní test neznamená, že nejste infikovaní

24. Antigenní testy jsou velmi nepřesné, zvláště u asymptomatických jedinců, tedy u lidí bez zřetelných příznaků nemoci. Jejich citlivost u asymptomatických jedinců může být pod 40–50 %, neodhalí tedy 5 až 6 lidí z každých 10 nakažených. PCR testy jsou přesnější a odhalí i jedince v prvotní fázi infekce, kdy ještě nepociťují příznaky nemoci, ale roznášejí virus po okolí.

25. Výsledek testu je platný jen po omezenou dobu. Většinou se udává hodnota 12 hodin pro antigenní test a 24 hodin pro test PCR, ani tyto doby však nejsou zaručené.

Testovat sebe nestačí

26. Děti infikované koronavirem jsou často bez příznaků, ale šíří infekci v populaci. Je velmi těžké zabránit přenosům infekce ve školním prostředí. Pokud bylo vaše dítě či kdokoli jiný v domácnosti vystaven možné infekcí, nechte otestovat všechny členy vaší domácnosti. Upozorněte možné kontakty. Dodržujte všechna pravidla karantény.

Šíření v domácnosti prakticky nelze zabránit

27. Je velmi těžké, či spíše nemožné zabránit přenosu infekce v domácnosti. Masky ani žádný jiný ochranný prostředek přenosu pravděpodobně nezabrání, pokud sdílíte s nemocným stejné prostory. Jedinou možností je úplná izolace, té je ale mnohdy těžké dosáhnout.

28. Pokud je jeden člen domácnosti otestován jako pozitivní, celá rodina se musí chovat, jako by všichni její členové byli infikováni. Celá rodina musí tedy zůstat v karanténě. To platí i pro případ, že nikdo z nich nevykazuje očividné známky infekce. Nikdo z rodiny nesmí chodit ven, a to ani na nákupy. V žádném případě nechoďte do práce.

Jediným důvodem opuštění domova může být testování, ale pouze v případě, že je možné se na něj dopravit pěšky, či vlastním dopravním prostředkem. Nikdy v této situaci nepoužívejte prostředky hromadné dopravy či nesdílejte automobil s osobou, která není v karanténě.

Potvrdila se vám nákaza? Nebojte se říct si o pomoc

29. Pokud jste byli otestováni pozitivně, nechoďte do obchodu nakoupit si zásoby. Požádejte o pomoc a doručení nákupu přátele či sousedy, nebo využijte možnost doručení nákupu online. Převezmete předměty v dostatečné vzdálenosti, bez přímého kontaktu a s ochranou obličeje.

Nepanikařte

30. Pokud jste onemocněli covidem-19, zachovejte klid, u většiny lidí má nemoc mírný průběh. Mezi hlavní příznaky covidu-19 patří horečka, bolest hlavy, únava, zvracení, průjem, kašel, dušnost, bolest v krku a rýma, bolest svalů a kloubů, ztráta čichu a chuti. Udělejte vše pro to, abyste nenakazili druhé. Jak psáno výše, všichni členové domácnosti a jejich blízké kontakty musí předpokládat, že jsou také infikováni. I osoby, které nesdílejí domácnost, ale s nimiž byli členové domácnosti v kontaktu, by se měly nechat otestovat, přednostně metodou PCR. Prosím nahlaste všechny své kontakty na call centru hygienické stanice. Můžete tím zabránit dalšímu šíření infekce a zachránit zdraví a životy jiných. Členové domácnosti musí automaticky zahájit karanténu. Karanténa by měla být zakončena negativním testem.

Jak lze doma zmírnit průběh nemoci? Stejně jako u chřipky

31. Pro zmírnění průběhu nemoci používejte prostředky podobně jako u běžné chřipky či nachlazení, tedy klid, odpočinek, tekutiny, vitaminy, prostředky na zmírnění bolesti a horečky (např. paralen, aspirin či ibuprofen). Antipyretika i vitaminy používejte střídmě a dávejte pozor na předávkování.

Experimentální léčba je možná jen pod dozorem lékaře

32. Žádná vědecká studie do této doby přesvědčivě neprokázala pozitivní efekt isoprinosinu, ivermektinu, hydroxychloroquinu, vitaminu, ani zinku proti nemoci covid-19. Monoklonalní protilátky (od firem Elli Lilly, Regeneron a dalších) vykazují dobře výsledky u rizikových pacientů v rané fázi nemoci, zatím však bohužel nejsou široce dostupné. Imunosupresivni léky (dexametazone, colchicine) mohou pomoci u podskupiny pacientů v určité fázi nemoci. Všechny tyto prostředky ale musí být podávány výhradně pod dozorem lékaře a podle přesně stanovených protokolů.

Při potížích s dýcháním neváhejte zavolat záchranku, mějte doma oxymetr

33. Pokud začnete mít problémy s dýcháním a trápí vás suchý kašel, nečekejte a volejte linku 155. Poradit se můžete na lince 1212. Je dobře mít v domácnosti oxymetr, tedy přístroj na měření hladiny kyslíku v krvi, který se dá poměrně levně pořídit. Hladina pod 90 % je znakem nedostatečného prokysličeni a důvodem pro kontaktování zdravotnické záchranné služby.

Důvěřujte lékařům

34. I když se zdá, že neexistuje žádný účinný lék proti covidu-19, dostupné lékařské postupy (podpůrná péče, kyslík, ventilace, a další) jsou ve skutečnosti velice úspěšné a dokážou zabránit většině úmrtí u pacientů s těžkým průběhem nemoci. Naším společným cílem musí být zabránit přeplnění nemocnic. Jen tak se každému pacientovi může dostat adekvátní zdravotní péče. Důvěřujte lékařům a následujte jejich pokyny.

Nechte se imunizovat

35. Vakcíny vykazují vynikající účinnost proti těžkému průběhu nemoci. Nechte se imunizovat, jakmile to bude možné. Je to nejlepší způsob prevence. Jednotlivé vakcíny se mírně liší ve své schopnosti zabránit detekovatelné infekci virem SARS-CoV-2, všechny ale poskytují téměř úplnou prevenci těžkého průběhu nemoci a nutnosti hospitalizace. Dodržte imunizační protokol. Neznepokojujte se vedlejšími účinky vakcíny, je to známka, ze vakcína funguje a vaše tělo získává imunitní odpověď.

Opatření je třeba dodržovat i po vakcinaci

36. Vakcíny vás neochrání proti infekci neomezeně a jednou pravděpodobně budete viru vystaveni. Váš imunitní systém ale bude připraven se s infekcí vyrovnat. Naším společným cílem je imunizovat co nejvíce lidí před tím, než budou poprvé infikováni. Virus z lidské populace nikdy nezmizí a většina z nás jím pravděpodobně bude reinfikována několikrát v našem životě. Průběh nemoci by ale u většiny lidí v budoucnu neměl být o mnoho těžší než běžné nachlazení.

I po vakcinaci udržujte doporučená opatření (masky, sociální distancování a další). Nikdy si totiž nemůžete být jisti, že ve vašem případě vakcína dostatečně dobře fungovala a poskytuje postačující ochranu proti současným a budoucím variantám viru. Pokud se dáte očkovat po prodělané infekci, počkejte alespoň několik měsíců. Přesná data zatím neznáme, většinou se ale doporučuje počkat nejméně 3 měsíce. U většiny lidí přetrvává dostatečná hladina protilátek alespoň 5–6 měsíců po prodělané nemoci.

Nové mutace si mohou vynutit opakované očkování

37. Viry mutují. Připravte se na zprávy, že se rozšiřují nové varianty koronaviru. Je možné, že bude potřeba nechat se imunizovat proti nové virové variantě. Prodělané onemocnění a imunizace současnými typy vakcín ale pravděpodobně budou poskytovat alespoň částečnou ochranu proti novým virovým variantám a zvýší pravděpodobnost mírného průběhu nemoci.

Pomáhejme ostatním

38. Pomáhejte ostatním. Buďte vlídní. Zůstaňte v kontaktu se svými blízkými, zejména se staršími spoluobčany.

Važme si zdravotníků a dalších z první linie

39. Dejte zdravotníkům a ostatním pracovníkům v první linii vědět, jak moc si jejich práce vážíte. Jen díky nim není naše současná situace ještě podstatně horší, než jaká je.

Nevzdávejme se. Společně zvítězíme

40. Pamatujte: i tahle epidemie jednou skončí. Společně virus porazíme.

Reklama

Doporučované