Hlavní obsah

Co hraje do karet Dortmundu a co zase Bayernu? Německý zápas roku můžete sledovat i na Televizi Seznam

Podívejte se na důvody, proč by se měl z německého titulu radovat Dortmund.Video: David Janeczek, DIGI Sport

 

Reklama

Bundesliga bývala v posledních šesti letech na začátku dubna už rozhodnuta. V probíhající sezoně se ale vedle Bayernu Mnichov hlasitě hlásí o titul také Borussia Dortmund. Souboj dvou těžkých vah německého fotbalu můžete sledovat v sobotu od 18:15 i na Televizi Seznam. Studio, které orámuje šlágr německé Bundesligy, moderuje Jindřich Šídlo za účasti Luďka Mádla a trenéra české reprezentace do jednadvaceti let Karla Krejčího. Duel komentují Radek Barkman a Jaromír Bosák.

Článek

Po sedmadvacátém kole vede tabulku německé Bundesligy Borussie Dortmund o dva body před Bayernem Mnichov. Bavorský velkoklub má ale v nadcházejícím vzájemném zápasu výhodu domácího prostředí, což je jeden z hlavních důvodů, proč se bude na konci ročníku z titulu radovat právě Bayern.

Proč vyhraje titul Bayern?

Tady jsou pro změnu důvody, proč se nakonec bude zase radovat Bayern Mnichov.Video: David Janeczek, DIGI Sport

„Porazili jsme Bayern doma, tak proč bychom nemohli vyhrát i u nich,“ zamyslel se Axel Witsel. Jenže Dortmundu se po odchodu Jürgena Kloppa v Allianz Areně vůbec nedaří. Bayern vyhrál poslední čtyři domácí zápasy proti Borussii se skóre 17:3, navíc poslední návštěva žlutočerných skončila fiaskem. Přesně před rokem Bayern doma zdemoloval Borussii 6:0.

Tehdejší kanonádu řídil hattrickem nejlepší střelec Robert Lewandowski, který v Německu nastupoval před Bayernem právě za Borussii. Kapitán polské reprezentace tak bude mít v přímém přenosu Televize Seznam o motivaci postaráno. Lewandowski navíc může v nadcházejícím duelu přidat už dvoustý gól v Bundeslize.

Pro Bayern hovoří i neuvěřitelná zkušenost. Vždyť v celé Evropě nenajdete momentálně tým, který by měl ve svém kádru hráče s tolika mistrovskými tituly jako plejeři bavorského velkoklubu. Takový Franck Ribéry už zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Bundesligy osmkrát, a pokud Mnichov dotáhne stíhací jízdu za titulem i letos, tak se Francouz stane s devíti tituly rekordmanem německé nejvyšší soutěže. A přeskočí i legendy jako jsou Oliver Kahn, Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm či Mehmet Scholl.

Vedle Ribéryho oznámil už s předstihem konec v Bayernu také Arjen Robben. Oba veleúspěšní křídelníci by se zcela jistě chtěli v Mnichově rozloučit mistrovským titulem, ke kterému by mohla Bayernu pomoc současná forma klubu. Vždyť Bayern po patnáctém kole ztrácel na Borussii už devět bodů, během jarní části se ale Bayern na Dortmund dotáhl a dva týdny byl dokonce první.

Koho favorizují čeští reprezentanti Jiří Pavlenka a Pavel Kadeřábek?Video: David Janeczek, DIGI Sport

Vedle zkušeností, domácího prostředí či superkanonýra Lewandowského hraje Bayernu do karet také hlad po úspěchu kouče Nika Kovače. Chorvat během své hráčské kariéry vyhrál pouze jeden německý titul a v roli kouče má na svém kontě v uvozovkách jen vítězství v německém poháru s Frankfurtem.

Co hraje do karet Dortmundu?

Barcelona má Lionela Messiho, my máme Marca Reuse. Takto okomentoval přínos devětadvacetiletého kapitána Borussie jeho spoluhráč Thomas Delaney. Dortmund s Reusem v sestavě uhraje v průměru na zápas o půl bodu více a je také v průměru o gól na zápas produktivnější. Není divu, že o odchovanci BVB píší němečtí novináři jako o „Rolls-Reusovi Borussie Dortmund“.

Vedle „Rolls-Reuse“ parkuje v kabině Dortmundu i zcela nový supersport. Zatímco většina Sanchových vrstevníků nanejvýš doručuje pizzu, tak mladý Angličan doručil během sezony už třináct gólových přihrávek. Což z devatenáctiletého fotbalisty dělá nejlepšího asistenta Bundesligy.

„Jadon je perfektní fotbalista. Žasnu jak hraje v devatenácti letech,“ nešetří komplimenty Lothar Matthäus. Sancho nemá konkurenci ani mezi vrstevníky z řad profesionálních fotbalistů. V nejlepších pěti soutěžích v Evropě nenajdeme mezi dvě stě nejlepšími nahrávači žádného jiného teenagera.

Duel nabídne i souboj kanonýrů Paca Alcácera a Roberta Lewandowského.Video: DIGI Sport

Poslední německý titul vyhrál Dortmund v éře Jürgena Kloppa a právě před sedmi lety měli žlutočerní po sedmadvaceti kolech o bod méně než ve stejné fázi probíhajícího ročníku. Navíc současný tým Luciena Favreho je také zatím o deset branek ofenzivnější než ten Kloppův. Možná i proto, že se v probíhající bundesligové sezoně alespoň jednou trefilo už osmnáct fotbalistů z kádru Borussie.

Dortmund se navíc do konce sezony soustředí už jen na ligové zápasy. Samozřejmě že v klubu byli po vyřazení z domácího poháru i Ligy mistrů rozladěni, na druhou stranu nyní je čeká už jen sedm bundesligových zápasů, zatímco Bayern musí své síly rozdělit i do boje o Německý pohár.

O tom, jestli Borussie nakonec Bayern sesadí, napoví sobotní vzájemný duel od 18:15 na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované