Hlavní obsah

Co je na tabletu německé kancléřky? Mayová s Merkelovou se u něj na úvod summitu pořádně nasmály

Premiérka Mayová a německá kancléřka Merkelová se smály nad neznámým obsahem na tabletu.Video: Reuters

 

Reklama

Lídři členských států Evropské unie se ve středu večer sešli na mimořádném summitu EU, kde projednávají další postup kolem odchodu Británie z Unie. A německá kancléřka Angela Merkelová už stihla vedle britské premiérky Theresy Mayové pobavit i další evropské špičky.

Článek

Na sociálních sítích se po příchodu evropských lídrů na summit objevilo video, kde se německá kancléřka Angela Merkelová a britská premiérka Theresa Mayová společně smějí nad neznámým obsahem na tabletu. Později se ukázalo, že šlo o žert kvůli stejným barvám sak. Obě ženy na sobě dnes odpoledne při jednání ve svých parlamentech měly téměř totožný modrý kostýmek, napsal server BBC.

Britská premiérka Theresa Mayová na summitu v Bruselu žádá lídry 27 zemí o další odklad brexitu, neboť chce, aby země mohla z Evropské unie odejít spořádaným způsobem. Už druhý posun brexitu má podle ní dát čas britskému parlamentu k ratifikaci dohody o vystoupení z EU a následnému odchodu, třeba už k 22. květnu.

Jednání bez Británie

Déle než hodinu pak trvalo vystoupení britské premiérky, která v Bruselu vysvětlovala svým kolegům z Unie, jak si představuje další postup kolem britského odchodu z Unie. Mluvčí vrcholných unijních schůzek Preben Aaman následně na Twitteru informoval, že Mayová místnost opustila a její druhou žádost o odklad brexitu nyní řeší šéfové států a vlád sedmadvacítky u pracovní večeře. Podle dobře informovaných zdrojů ČTK nepřineslo její vystoupení zásadní překvapení a prezidenti a premiéři by jako podklad k diskuzi dostali novou verzi návrhu závěrů. V ní se nyní zdůrazňuje, že Británie se v době odkladu brexitu zdrží „všech opatření, jež by mohla ohrozit dosažení cílů“ EU, zejména pak při účasti na jejích „rozhodovacích procesech“. Je pravděpodobné, že summit dnes odložení britského odchodu z Unie odsouhlasí, nejspíš ale s jiným cílovým datem. Tusk navrhuje delší, v zásadě až roční odklad do 30. března 2020 s tím, že Británie by mohla odejít i dříve, pokud se jí podaří ratifikovat dohodu o vystoupení.

Smrt matky Merkelové

I přes úsměv, se kterým německá kancléřka Angela Merkelová bavila kolegy, pro ni toto období tak veselé není. Německá média přinesla zprávu, že kancléřce zemřela matka. Herlind Kasnerové bylo 90 let. Agentuře DPA to potvrdil mluvčí německé vlády. Podle DPA měla Merkelová ke své matce blízký vztah. „Prosíme o respektování soukromí spolkové kancléřky a její rodiny,” řekl DPA vládní mluvčí. O úmrtí matky kancléřky nejdřív informovaly magazín SuperIllu a deník Bild. Kasnerová zemřela údajně už na začátku tohoto měsíce.

Reklama

Doporučované