Hlavní obsah

Češi po síti sdílejí máslo, hledají alarmy i obchod v Pařížské

Aktuální „máslovou krizi“ si vzali na paškál uživatelé sociálních sítí. Podívejte se na výběr nejlepších příspěvků.

 

Reklama

Za vysokou cenu másla může především cena smetany. Před Vánoci může kostka másla stát až 70 korun.

Článek

Cena másla je pro spotřebitele, výrobce i politiky stále tématem. Šéf mlékárny Madeta Milan Teplý odhaduje, že kostka másla může stát před Vánoci až 70 korun, poté má klesnout na běžných asi 45 korun.

Největší vliv na cenu másla má cena smetany, která je asi 90 korun za kilogram, což je meziročně více než dvojnásobný nárůst. Mlékárny se navíc potýkají s jejím nedostatkem.

Kostka másla by vzhledem k nynějším výkupním cenám mléka měla stát kolem 45 korun. Na úroveň 50 i více korun v obchodech ji zvedá vysoká poptávka.

Podle ředitele třebíčské agrární komory Karla Coufala se sice zvedají ceny másla v obchodech, ale ceny u zemědělců tak rychle nahoru nejdou. Z drahého másla tedy podle farmářů zatím těží jen obchodní řetězce.

Kolik aktuálně stojí máslo, řeší nejenom spotřebitelé, z nichž někteří pro máslo jezdí do zahraničí nebo si ho vyrábí doma, ale i politici. Například Tomio Okamura zveřejnil na svém kanále na YouTube video, kde kritizuje dotační politiku Evropské unie týkající se mléka. To má podle něj vliv právě i na cenu másla.

Z ankety ČTK vyplývá, že rostoucí ceny průmyslově vyráběného másla na pultech tuzemských obchodů přispěly k vyšší poptávce po farmářském másle, které se mnoha lidem zdálo dříve moc drahé.

Reklama

Související témata:

Doporučované