Hlavní obsah

Co je to chytrá karanténa. Jaké metody pro určení vaší polohy může použít?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: cate_89, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Zamezit nekontrolovatelnému šíření nákazy. To je hlavní cíl chytré karantény. Její podstatou je mít rychlý a dokonalý přehled o nakažených, cíleně testovat, efektivně používat zdravotnický materiál a zajistit pomoc co nejdříve.

Článek

Pokud se u někoho nákaza objeví, systém pomocí nejnovějších technologií pomůže najít všechny, u nichž hrozí onemocnění. Jestliže nebudete chtít svá data poskytnout, nemusíte.

Chytrá karanténa chce dosáhnout toho, že v izolaci budou jen ti, kteří jsou nakažení nebo se mohli nakazit. Představte si to zhruba následovně. Máte kašel, teplotu a lékař vás poslal na test na covid-19 a vy jste v dobrovolné karanténě.

Ve chvíli, kdy dostanete výsledky, že test nákazu potvrdil, vytipujete pomocí chytré karantény všechny, s kým jste se mohli setkat a u nichž hrozí, že jsou nakaženi, i když nemají žádné projevy nemoci. Na co se připravit, když jste nakažení?

Co je to vzpomínková mapa?

V tomto momentu musíte pochopit další termín, kterým je takzvaná vzpomínková mapa.

Jde o to vzpomenout si, s kým jste přišli do kontaktu v posledních dnech. Protože to není snadné a mnohé lidi jste potkali například na veřejnosti (dejme tomu v obchodě, na úřadě), pomůžou vám s tím moderní technologie.

Zde je třeba říci, že pokud nebudete chtít technologie použít, nikdo vás k tomu nebude nutit. Vše je založeno na dobrovolném souhlasu. O své soukromí se bát nemusíte.

Jaké možnosti má chytrá karanténa k tomu, aby lépe vyhledala rizikové osoby? První dvě probíhají bez toho, že byste museli cokoliv udělat navíc. Stačí udělit souhlas k vytvoření vzpomínkové mapy z dat vašich mobilních telefonů a platebních karet. Systém dokáže podle mobilu a podle toho, kde jste platili platební kartou, zjistit, kde jste se pohybovali. Na vás pak je si vzpomenout, jestli a případně s kým jste na tomto místě komunikovali. Dostanete tedy informaci, že jste 20 minut stáli ve frontě před hobby marketem. Vy si musíte vzpomenout, zda ten, kdo stál ve vaší blízkosti, byl váš partner, nebo někdo cizí. Pokud ho neznáte, systém jeho identitu zjistit nemůže.

Dobrovolné používání aplikací

Součástí chytré karantény jsou další dva systémy, které musíte aktivovat ve svém mobilu. První je zapnutí a sdílení své polohy v aplikaci Mapy.cz společnosti Seznam.cz. Servery Seznamu pravidelně kontrolují, zda uživatel nemohl přijít do rizikového kontaktu s nakaženým jedincem, a pokud ano, doporučí uživateli další postup. To se dozvíte z notifikace (neboli oznámení na svém mobilu).

Druhý nový systém je eRouška. Jde o aplikaci, kterou si můžete zdarma stáhnout. Nevyužívá polohové služby, ale technologii Bluetooth. Tu znáte například ze situace, kdy se bezdrátově připojujete k reproduktorům. Pokud si Bluetooth zapnete, pak lze podle síly signálu, který váš mobil a mobily lidí ve vašem okolí vysílají, zjistit, s kým jste byli v rizikovém kontaktu. Tím se myslí vzdálenost dva metry po dobu minimálně 15 minut. eRouška sbírá tyto informace jen o dalších eRouškách, tedy o těch, kteří mají aktivní aplikaci. Takže ne o všech zařízeních ve vaší blízkosti.

ID aplikací těchto osob (nikoliv přímo jejich telefonní čísla) se pak zjednodušeně řečeno anonymně zapisují do virtuálního zápisníku v aplikaci a vy je můžete v případě potřeby poskytnout hygieně, respektive pracovníkům z chytré karantény.

Všechny tyto systémy mají buď přímo identifikovat rizikové osoby, nebo vám mají pomoci připomenout, co jste dělali a kde jste byli. Rizikové osoby následně kontaktuje pracovník hygienické služby či proškolený pracovník call centra, který s nimi udělá šetření a doporučí izolaci, nebo testy. Všechny jsou připraveny s ohledem na GDPR a je jen na vás, zda je budete používat a v jaké míře.