Hlavní obsah

Co jsme našli v rozpočtu. Ministerská kantýna za 60 milionů a kanceláře za stamiliony

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ministerstvo vnitra investuje do kantýny za 60 milionů a nových kanceláří pro ministerské bodyguardy (video: Lucie Stuchlíková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Za co budou příští rok utrácet finance ze státního rozpočtu ministerstva a Kancelář prezidenta republiky?

Článek

Téměř 60 milionů korun chce v příštím roce utratit ministr vnitra Milan Chovanec za zvelebení kantýny v sídle svého úřadu na pražské Letné.

Úředníci ministerstva rekonstrukci hájí tím, že stravovací zařízení v budově ze 30. let přezdívané podle charakteristické fasády kachlíkárna je zastaralé a je potřeba jej přebudovat i kvůli změně gastronomických technologií.

„V neposlední řadě je potřeba i stavební úprava kuchyně a přilehlých prostor,“ uvedla mluvčí ministerstva Martina Němcová. O investici se podle ní rozhodlo už v roce 2015, tedy krátce poté, co Chovanec nastoupil na ministerstvo.

Na zastaralý stav budovy si stěžovali už Chovancovi předchůdci. K větší rekonstrukci se odhodlal například Ivan Langer, který za dvacet milionů přestavěl páté patro, v němž sídlí ministerský kabinet.

Dalších padesát milionů chce Ministerstvo vnitra investovat do oprav lázeňského domu Tosca v Karlových Varech, který Chovanec zdědil ve špatném technickém stavu a po prvních úpravách ho otevřel v roce 2014. Už minulý rok do něj ministerstvo investovalo 44 milionů.

Lázeňský dům Tosca Ministerstva vnitra se dočká rekonstrukce za 50 milionů.

Garáže se nechaly zchátrat

Další investicí Chovancova úřadu je stavba nových kanceláří a garáží pro ochranku ústavních činitelů za 272 milionů korun. Už letos se do stavby dalo 40 milionů korun, příští rok se má podle rozpočtu do staveniště na Veleslavíně investovat dalších 50 milionů. Budovu by měli využívat bodyguardi ministrů a ostraha důležitých státních budov.

Garáže Ministerstva vnitra přitom na Veleslavíně stávaly, jenže jedna z jeho příspěvkových organizací je nechala zchátrat tak, že se musely zdemolovat. Státní kasu to stálo 50 milionů. A Nejvyšší kontrolní úřad navíc upozornil na to, že organizace pochybila, když na zakázku nevypsala výběrové řízení.

Nové sídlo v Mládkově resortu

Nové sídlo má získat také Správa úložišť radioaktivních odpadů. Ministerstvo průmyslu Jana Mládka, pod nějž SÚRAO spadá, pro něj chce upravit budovu na Florenci. Opravy si vyžádají 185 milionů korun, prvních dvacet se má utratit už příští rok.

„Stávající prostory jsou nedostatečně velké a nedostatečně vybavené, včetně nevhodné dopravní obslužnosti," uvedla Ngoc Pham Bich z tiskového oddělení ministerstva.

Hotovo by mohlo být do roku 2019 - SÚRAO zde umístí zhruba 60 zaměstnanců, část kanceláří obsadí Výzkumný a vývojový dřevařský ústav a zbytek se bude pronajímat.

První balík peněz, konkrétně 50 milionů korun, má jít také do stavby nového justičního areálu pro ústecký soud. Ten má být hotový do roku 2020 a stát celkem 1,7 miliardy.

Správa úložišť jaderného odpadu si musí část kanceláří pronajímat. Ministr průmyslu pro ni chce vlastní sídlo.

Prezidentská kancelář

Desítky milionů se i příští rok nalejí do rozpočtu prezidentské kanceláře na úpravy v lánské oboře. Padesát milionů spolknou terénní úpravy kolem vodní nádrže Klíčava, s dalšími 110 miliony se počítá v roce 2018. Čtyři miliony budou stát cesty v parku. Do nich se už přitom v minulých letech nainvestovalo 33,5 milionu korun.

Zatímco v Klausově éře se rozpočet Kanceláře prezidenta republiky pohyboval okolo 350 milionů korun ročně, za Zemana začaly výdaje růst. Letos dosáhly 460 milionů korun.

Příští rok je v rozpočtu zatím 420 milionů, ale například letos požádala prezidentská kancelář v průběhu roku o navýšení. Devadesát milionů korun dostal Hrad z rozpočtu přidáno poté, co loni v září vylezli na střechu Nového královského paláce členové umělecké skupiny Ztohoven a místo prezidentské standarty vyvěsili červené trenýrky.

Reklama

Doporučované