Hlavní obsah

Nové zjištění vědců: Letní smog napadá imunitu, ztěžuje dýchání a zkracuje nám život

Rozhovor s Janem Topinkou o letním smogu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sezóna letního smogu se blíží. Každým rokem ho spouští vysoké koncentrace přízemního ozónu za působení slunečních paprsků. Velkým rizikem je hlavně pro malé děti, lidi chronicky nemocné a seniory, popsal ve Víkendovém rozhovoru Jan Topinka, který řídí Laboratoř genetické toxikologie v Ústavu experimentální medicíny.

Článek

Vědci nově zjistili, že letní smog má vliv na zánětlivé procesy v lidském těle. Dlouhodobě se podílí také na vzniku rakovinových nádorů. Někdy se o něm mluví jako o fotosmogu, protože vzniká v období horkého a velmi slunného počasí.

Letní smog vypadá jako poklička nad krajinou, vysvětluje Jan Topinka. Barevně připomíná žlutou mlhu. Nejvíc zasahuje země s vysokou vlhkostí vzduchu, velkým problémem je například v Číně a Indii, nebo také ve velkých městech USA, typicky Los Angeles. „Dýchat vzduch v Dillí, to je jako vykouřit 44 krabiček cigaret,” popsal Jan Topinka. Běžně se ale vyskytuje ve velkých městech Evropy, včetně Česka.

V jakých oblastech České republiky jsou lidé nejvíc ohrožení letním smogem a jak se před ním chránit? Dozvíte se ve videu uvnitř článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované