Hlavní obsah

Co jste z voleb nevyčetli: Komunisté tratili nejvíce, v Bruntálu neumí hlasovat

 

Reklama

Čísla z hloubi volebních statistik: Jeden Babiš vyhrál, druhý na celé čáře propadl.

Článek

Ačkoli je Andrej Babiš vítězem krajských voleb, samotné příjmení Babiš zárukou úspěchu nebylo.  Jmenovec ministra financí - Pavel Babiš - sice také kandidoval za hnutí ANO, ale od voličů ve středních Čechách nezískal ani půl procenta přednostních hlasů a do zastupitelstva se nedostal.

Jaká jsou další zajímavá čísla volebního víkendu?

ANO versus ČSSD

ANO 2011 Andreje Babiše získalo v krajských volbách 21 procent hlasů. Pomohlo mu k tomu 533 tisíc voličů. To je historicky nejméně hlasů, co kdy vítěz regionálního klání v České republice získal. Druhá ČSSD oslovila 386 tisíc voličů, což v přepočtu znamená 15,24 procenta. Hnutí ministra financí získalo celkem ve všech krajských zastupitelstvech 176 mandátů, ČSSD 125.

11 803 kandidátů

O hlasy voličů usilovalo v letošních krajských volbách 11 803 kandidátů, kteří se utkali o 675 zastupitelských křesel. Nejvíce z nich, 733, bojovalo ve službách strany ANO 2011, která se stala jasným vítězem voleb. Počet kandidátů ale určitě nebyl klíčem k úspěchu.

-50,4 procenta

Komunistická strana Čech a Moravy nasadila „jen" 727 kandidátů a ztratila nejvíce ze všech stran. Zatímco v roce 2012 získala 539 tisíc hlasů, tak letos 267 tisíc. Jde o více jak padesátiprocentní propad. ČSSD ztratila 38 procent hlasů a ODS 26 procent.

Největší a nejmenší účast

V Čilé přišlo volit 15 z 16 oprávněných voličů, čímž se z této malé obce na Rokycansku stal volební okrsek s největším voličským zájmem - 94 procent. Opakem jsou Čečovice, kde volili jen tři lidé z 63. Volební účast tak představovala pět procent. V Bruntále bylo zase nejvíc voličů, kteří se ve volební místnosti spletli. Tři lidé ze sta tu nedokázali odvolit správně.

Ženy versus muži

Do krajských zastupitelstev se pokoušelo dostat 3545 žen, což dělá 30 procent všech kandidátů. Uspělo nakonec 137 z nich, což dělá 20,3 procenta. Je to menší nárůst. V roce 2012 uspělo 134 žen.

Jak se volilo v Agrofetu?

Hnutí ANO se mohlo opřít i o zaměstnance Agrofertu. V Lovosicích, kde sídlí Lovochemie, získala strana 40 procent. V Olbramovicích, kde má Andrej Babiš své Čapí hnízdo, získalo ANO podporu 36 procent voličů. A v Kostelci, domovském městě Kosteleckých uzenin, pak 30 procent.

Zima nebo teplo, vyšlo to na stejno

Počasí příliš volební účast neovlivnilo. Holešov patřil v pátek podle meteorologických webů k nejchladnějším v republice a volební účast se pohybovala na 37 procentech. V Doksanech, které se řadily naopak k nejteplejším místům, k volbám dorazilo 31 procent voličů. Sobota byla nejteplejší v Pardubicích a nejvíce chladno bylo v Karlových Varech, k volbám dorazilo podobných 37 procent. Účast se lišila jen v desetinách procenta.

Zájem mladých mírně klesl

V roce 2012 kandidovalo 25 osmnáctiletých. Letos jich kandidovalo o čtyři méně. Devadesátiletého důchodce Vladimíra Vaňatu, nejstaršího kandidáta v posledních krajských volbách, vystřídal jako nejstarší kandidát 89letý Gustav Babij kandidující za KSČM v Ústeckém kraji.

14 468 hlasů pro Čunka

Hvězdou voleb se stal Jiří Čunek, který získal 34,61 procenta hlasů a 14 468 preferenčních hlasů. Jiří Zimola se stal nejúspěšnějším politikem ČSSD, získal 9 660 preferenčních hlasů. Kandidátka Starostů Dana Drábová dostala ve středních Čechách 11 592 přednostních hlasů. Za ODS byl nejvíce preferován Jan Zahradník (5 183) v jižních Čechách, za TOP 09 Jiří Pospíšil (2 819) na Plzeňsku. V ANO získala největší podporu Jana Vildumetzová na Karlovarsku (2 018).

Reklama

Doporučované