Hlavní obsah

Co má mít správný konspirátor na Facebooku? Bezpečnostní výbor vede Okamurův poslanec Koten

Komentář Jindřicha Šídla k novému šéfovi bezpečnostního výboru ve Sněmovně.Video: Pavlína Kosová Jindřich Šídlo

 

Reklama

Do čela sněmovního bezpečnostního výboru usedl poslanec SPD Radek Koten.

Článek

Sněmovní výbory kromě zahraničního už budou řídit noví předsedové. Sněmovna je dnes ve funkcích potvrdila včetně sporného Radka Kotena (SPD), který povede bezpečnostní výbor.

Sněmovna ještě před ukončením schůze odročila rozhodování o vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo do doby, až se k policejním žádostem vyjádří mandátový a imunitní výbor. Stejně plénum postupovalo i u žádosti o vydání poslance ODS Bohuslava Svobody, který stojí před odvolacím soudem v kauze pražské karty Opencard. Výbor zatím žádosti rozjednal, bude se kvůli nim scházet znovu.

Potvrzování předsedů výborů bylo hlavním bodem dnešního jednacího dne. Zatímco šéfy drtivé většiny z nich Sněmovna potvrdila velkou většinou hlasů, pro Kotena zvedli ruku zejména poslanci ANO, SPD a KSČM. Podpořil ho i Václav Klaus mladší z ODS. Předsednické místo zůstává zatím volné v zahraničním výboru. Po skončení vládního angažmá by jej měl vést ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kotena v čele bezpečnostního výboru opět zpochybňoval předseda poslanců Jan Bartošek (KDU-ČSL), jenž neuspěl jako jeho protikandidát ve středeční volbě. Koten podle něho dosud nezodpověděl například dotaz, zda by chtěl, aby Česko vystoupilo z NATO a z EU, a zda je Rusko opravdový přítel. Narážel tím na údajné Kotenovy aktivity na jeho facebookovém profilu.

Koten nemohl reagovat, směli vystupovat jen řečníci s přednostním právem. Zastal se ho předseda poslanců SPD Radim Fiala, který označil Bartoškovy argumenty za směšné. Fiala také uvedl, že SPD bude Kotenovi doporučovat, aby požádal o bezpečnostní prověrku.

Jak probíhalo hlasování? A co si o novém předsedovi bezpečnostního výboru myslí Jindřich Šídlo? Podívejte se na video na začátku článku.

Reklama

Doporučované