Hlavní obsah

Co má společného Hillary Clintonová s kancléřem Mynářem

 

Reklama

Text pro milovníky opravdu úplně bizarních příběhů, které ale mohou pohnout světem.

Článek

Pokud jste milovníky opravdu zcela bizarních příběhů, které ale mohou pohnout světem, pak je tu story „Jak bujný padesátiletý pitomec, co neuměl zacházet s Twitterem, rozhodl prezidentské volby v nejmocnější zemi světa” právě pro vás.

A je pravda, že se její český ekvivalent hledá dost obtížně, protože mu chybějí ony pikantní detaily. Vlastně je to hodně nudný příběh. Vysoký státní úředník už víc než tři roky dělá práci, i když jeho vlastní šéf prohlásil, že ji dělat nemůže, pokud nesplní jistou podmínku, kterou nesplnil.

Bavíme se tu o Hillary Clintonové a Vratislavu Mynářovi, respektive Miloši Zemanovi, samozřejmě.

Manželství po americku

Americká FBI v pátek oznámila, že znovu začíná prošetřovat desetitisíce e-mailů, které Hillary Clintonová poslala a přijala přes svůj soukromý e-mailový server, když byla v letech 2009-2013 ministryní zahraničí. Což by mohl být ten problém, protože některé e-maily mohly být označené jako „klasifikované”, a jejich obsah by se neměl dostat do rukou a před oči nikoho nepovolaného. Pokud by se to stalo, mohla by paní Clintonová podle amerických zákonů spáchat zločin.

FBI zkoumá tenhle případ už od loňska, letos v červnu oznámila, že Clintonová stíhána nebude.

Jenže teď se objevily další e-maily, tentokrát v počítači, který si doma půjčovali manželé Huma Abedini a Anthony Weiner. Pan Weiner je bývalý americký kongresman, kterého FBI zrovna prošetřuje kvůli řekněme, ehm, odvážným fotografiím sebe samého, jež posílal nejprve přes Twitter a pak nezletilým dívkám. (Ano, to je onen bujný pitomec, o němž tu byla řeč.)

A paní Abedini je už dlouhá léta nejbližší spolupracovnicí a důvěrnicí Hillary Clintonové. A také už bude brzy bývalou manželkou pana Weinera. Konec pikantní vsuvky, chudák paní Abedini.

Buď prověrku dostane, nebo... Nic

Pan Mynář oslavil minulý čtvrtek již třetí výročí výhrůžky, kterou mu tehdy adresoval prezident Zeman. Pokud si Mynář nepořídí bezpečnostní prověrku, bude si hledat novou práci. „Je jeho povinnost o prověřování požádat a dokončit to co nejrychleji, jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného," pravil tehdy prezident Zeman.

Od té doby to ještě několikrát zopakoval, pan Mynář si mezitím koupil velmi výhodně dům, koukal, jak Zeman zasadil v Lánech s čínským prezidentem strom, zplodil syna - a prověrku od Národního bezpečnostního úřadu nedostal. Už loni. A teď čeká, jak u soudu dopadne jeho odvolání.

Pokud dopadne dobře, to znamená, že se nestihne vyřídit, stráví první úředník prezidentské kanceláře členské země NATO celé funkční období svého nadřízeného ve funkci bez bezpečnostní prověrky.

Abychom si rozuměli: Prověrka není razítkem zaručujícím, že její držitel je dobrý člověk. Jen by měla garantovat, že není rizikem pro národní bezpečnost, pokud se mu do rukou dostanou utajované informace.

Zůstaňte za dveřmi, prosím

Tohle opravdu není banalita. Před 15 lety postrádal bezpečnostní prověrku náměstek policejního prezidenta Václav Jakubík. Byli jsme tehdy ubezpečováni, že to na praktický výkon jeho funkce nemá v podstatě žádný vliv. Jistě, že ne. Jen když po útocích z 11. září 2001 přijeli do Prahy agenti FBI, nechali Jakubíka bez prověrky bez debat přede dveřmi. Samozřejmě, na co by policejní náměstek potřeboval prověrku?

Kancléř Mynář si podobný pocit užil třeba v roce 2014 při summitu NATO ve Walesu, kam radši ani neodcestoval, protože by se nedostal dál než na parkoviště. Takže je zcela jistě pravda, jak tvrdí prezidentská kancelář, že prověrku opravdu k ničemu nepotřebuje.

Samozřejmě, že by se na to dalo podívat i s potřebnou dávkou nadhledu. Takový prezidentův poradce Martin Nejedlý nejenže nemá prověrku, ale nikdy ho ani nenapadlo, že by o ni požádal, protože nemá důvod: Není ani zaměstnancem prezidentského úřadu, jen tam má nejlepší kancelář. A je docela pravděpodobné, že se tam dozví vše, co by mohlo jeho nebo jeho přátele zajímat.

A ještě je třeba doříct, že prezident republiky je samozřejmě příjemcem všech zpráv tajných služeb a jsou mu svěřována - jako vrchnímu veliteli ozbrojených sil - ta nejstřeženější tajemství země, týkající se třeba její obrany a spojeneckých závazků. Cítíte se bezpečněji?

Proč ses s nimi bavila, Hillary?

Česko mělo s utajováním informací, které musejí zůstat tajné, potíže odjakživa, zřejmě proto, že se tu všechno vykecá. Tahle národní vlastnost dost znervózňovala spojence v NATO, když se jednalo o naše přijetí - a poté ještě několikrát. Na jaře 2002 dokonce Američané pohrozili, že kvůli neprověřenému okolí premiéra Zemana neratifikují smlouvu umožňující přístup Čechů k vojenským tajemstvím NATO.

Takže bychom teď mohli do Washingtonu vzkázat, ať si laskavě nejprve uklidí na e-mailovém serveru své někdejší ministryně zahraničí a možná i příští prezidentky, zvlášť když Mynář svou neprověřenou existencí žádný zločin v Česku nepáchá. Jenže i když Hillary Clintonová za týden volby vyhraje, vyšetřování bude pokračovat - a nikdo moc netuší, jak to celé může skončit.

Až se pak český prezident Zeman s Clintonovou potká na nějakém tom summitu (protože do Bílého domu zcela jistě pozván nebude), budou mít hned jedno pěkné téma k hovoru. Ideální bude začít nějakou tou odlehčenější otázkou, možná rovnou „bonmotem”: „A proč ses s těmi idioty z FBI vůbec bavila, Hillary?”

Reklama

Doporučované