Hlavní obsah

Co má Zeman na šéfa BIS? Neřekneme, je to tajné, zní z Hradu

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident otevřeně říká, že ředitele BIS Michala Koudelku ve funkci nechce. Vláda přitom bude na jaře rozhodovat o prodloužení Koudelkova funkčního období.

Reklama

Hrad nechce zveřejnit materiál o údajných pochybeních ředitele kontrarozvědky. Dokument vypracoval bývalý analytik BIS. A mohl tím porušit zákon o utajovaných informacích.

Článek

Prezident Miloš Zeman minulý týden oznámil, že na Hradě vznikl materiál proti Michalu Koudelkovi, řediteli Bezpečnostní informační služby. A že tento dokument, který má popisovat neupřesněná Koudelkova selhání, už dostal na stůl premiér Andrej Babiš (ANO).

Seznam Zprávy o materiál požádaly podle informačního zákona – a neúspěšně: prezidentská kancelář žádost odmítla se zdůvodněním, že se jedná o tajnou věc.

BIS pod vedením Michala Koudelky pravidelně varuje před aktivitami Ruska a Číny proti Česku.

„Informace je v souladu se zákonem (…) utajovanou informací, a proto byla tato žádost o informace odmítnuta,“ rozhodl ředitel odboru legislativy Václav Pelikán.

Tenhle závěr v sobě mimoděk skrývá jedno vedlejší, avšak přesto důležité sdělení.

Materiál na šéfa kontrarozvědky sepsal Jiří Rom, bývalý hlavní analytik BIS s dvacetiletou praxí, který letos v tajné službě skončil a od léta ho zaměstnává právě prezidentova kancelář.

Jestliže však analytik Rom použil k vypracování materiálu informace, které získal ještě jako vysoký důstojník tajné služby, může to mít pro něj vážné následky. Takové chování zákony i předpisy tajných služeb hodnotí jako únik informací.

Zjednodušeně řečeno – vše, co se příslušník BIS nebo jiné tajné služby v práci dozví, je přísně střeženou informací. Nesmí s ní ven ani poté, co ze služby odejde. V krajním případě mu hrozí dokonce i trestní stíhání, v mírnějším například ztráta bezpečnostní prověrky.

Příslušník BIS musí mlčet

„Nevím, o jaké informace jde. Nemohu to vědět, protože dodržuji zákon,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, přestože Seznam Zprávy se ho přímo neptaly na obsah materiálu na Koudelku.

Otázka zněla, jestli analytik Rom při zpracování kritické složky využil informace získané během působení v BIS.

Jestli v BIS berou Romovu práci pro Hrad jako porušení zákona, není možné zjistit. „Personální záležitosti nekomentujeme,“ řekl mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha.

Zemanova vyjádření přitom dávají tušit, že podstata „kompromateriálu“ na Koudelku pochází právě ze sídla BIS, tedy od analytika Roma.

„Materiál má dokonce dvě fáze, jednu stručnou, jednu podrobnější, ale v zásadě společným jmenovatelem je tvrzení, že Michal Koudelka není dobrý manažer. Argumenty, které na podporu tohoto tvrzení byly uvedeny, jsem předal panu premiérovi. Mohu říci, že je vypracoval člověk, který v BIS dlouhodobě a ve vysoké funkci pracoval,“ řekla minulý týden Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy. A nato ještě potvrdil, že autorem dokumentu je právě analytik Rom.

Pokud se prezident vyjádřil přesně, znamenalo by to, že materiál nepřináší důkazy o tom, že by Koudelka například selhával v tom, co je podstatou práce BIS: tedy ve sledování aktivit nebezpečných pro stát – ať už jsou to ekonomická rizika, terorismus, extremismus, nebo právě působení cizích zpravodajských služeb.

Ale že dokument směřuje k nějakému údajnému pochybení, jak Koudelka řídí BIS jako šéf: třeba pokud jde o personální věci nebo hospodaření s více než dvoumiliardovým rozpočtem.

Prezident Zeman dává už tři roky tvrdě najevo, že Koudelku ve funkci nechce. „Mým doporučením rozhodně nebude ponechání pana Koudelky na další funkční období v čele BIS,“ prohlásil Zeman v Parlamentních listech s odkazem na to, že příští rok bude vláda rozhodovat, jestli Koudelkovi prodlouží funkční období.

Koudelka - prezidentův nepřítel

Prezident při každé příležitosti zpochybňuje pravidelná varování BIS před rozvědkami Číny a Ruska, zemí, k nimž Zeman dlouhodobě tíhne. Známé jsou jeho výroky, že vedení BIS jsou „čučkaři“.

Když vyšetřování ukázalo, že za otravou Sergeje Skripala látkou novičok stáli ruští agenti, Zeman prohlásil, že tento jed se vyráběl a skladoval i v Česku. Což se hodilo Rusku, které svět přesvědčovalo, že jeho vina není zřejmá – že jed vůbec nepochází z jeho země.

„Ruská dezinformační mašinerie zahájila velmi silnou kampaň, aby veřejné mínění ve světě ovlivnila a svedla na jinou cestu. A jedním z cílů téhle kampaně byla také Česká republika. S velkou snahou ji očernit a poškodit,“ komentoval to loni Koudelka při vystoupení před poslanci.

I premiér Andrej Babiš, který za vedení BIS stojí a tím do jisté míry odráží prezidentovy útoky, ostatně už před tím jednoznačně po schůzce s ředitelem Koudelkou a šéfem Vojenského zpravodajství prohlásil, že nervový jed se rozhodně v Česku nevyráběl ani neskladoval. A tím úplně popřel prezidentovy výroky.

Reklama

Doporučované