Hlavní obsah

Co máte v odpadkovém koši? Vědci se podívají, jak doopravdy plýtváme jídlem

Ročně lidé po celém světě vyhodí až jednu třetinu všech vyprodukovaných potravin.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Třetina vyprodukovaných potravin. Takové množství se ročně vyplýtvá po celém světě, zasytilo by až tři miliardy lidí. Celkově jde o 1,3 miliardy tun jídla.

Článek

Šestačtyřicet kilogramů nebo osmdesát kilogramů vyhozených potravin na domácnost za rok, to jsou hodnoty, které vycházejí z českých výzkumů plýtvání potravin. Liší se téměř o polovinu. Přesnější data neexistují. I z toho důvodu se vědci z Mendelovy univerzity v Brně rozhodli zkoumat množství vyhozeného jídla. Ve výzkumu jim pomohou společnosti Green Solution a Sako, které v Brně sváží odpadky.

Projekt potrvá tři roky a bude rozdělen do tří fází. „V první fázi budeme monitorovat obsah černých popelnic. V druhém roce zavedeme různé osvětové akce a budeme vzdělávat občany. Na základě toho zjistíme, jak se proměňuje obsah černých popelnic. V posledním roce ověříme, jestli má osvěta dlouhodobější vliv na chování lidí,“ popsal průběh výzkumu mluvčí společnosti Sako Martin Drozd.

Do projektu zapojili výzkumníci několik různých brněnských lokalit. „Vybrali jsme sídlištní zástavbu, potom klasické městské domy a venkovskou výstavbu, kde lidé chovají třeba králíky nebo slepice,“ uvedla Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity. U obyvatel venkovské výstavby výzkumníci předpokládají, že budou potravinami plýtvat výrazně méně.

Společnost Sako pro výzkum zajistí svoz odpadků. Ty se přefiltrují přes speciální síta, která oddělí potravinový odpad od zbytku. Vyhozené potraviny budou potom výzkumníci měřit a analyzovat.

Metodiku monitorování povede Green Solution. „Budeme třídit odpad na látkové skupiny. Přesně zjistíme, jaký je podíl rostlinného a živočišného odpadu, procento nápojů nebo třeba zahradního odpadu,“ řekl jednatel společnosti Green Solution David Hrabina.

Cílem projektu je nejen přinést kvalitní a přesná data o chování české společnosti, ale také osvětová činnost. Projekt v takové míře je unikátní nejen v České republice, ale také v zahraničí.

Výzkum je z části financován z dotací Technologické agentury České republiky. Veškeré náklady dotace ale nepokryje. Přesná výše nákladů se pohybuje odhadem v řádu statisíců korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované