Hlavní obsah

Co může v roce 2020 překvapit v práci nebo při placení daní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

O místo se podělí víc lidí, počítání náhrady za dovolenou bude jednodušší a daně půjdou vyřešit on-line z domova. To je jen výběr změn, které nás čekají v roce 2020 v oblasti daní, obchodního práva a zákoníku práce.

Článek

Některé změny začnou platit hned od Nového roku, jiné později, to se týká například zákoníku práce, protože ho vláda schválila až 16. prosince. A daňový řád, který řídí postup finanční správy, vstoupí v účinnost pravděpodobně až od 1. ledna 2021.

Pracovní místo lze sdílet

V případě této novinky vytane na mysl otázka, proč to nešlo už dřív. Nejde totiž o žádnou vědu, o jedno místo se podělí třeba dva zaměstnanci s polovičním úvazkem. Nebo deset s desetinovým. A dělí se také výplata.

Zaměstnanci v tomto úvazku si pochvalují především dobrý poměr mezi pracovním a osobním životem. Zaměstnavatelé zase mohou těžit z širšího spektra dovedností, které nabídnou dva odlišní lidé. Jednou z běžně uváděných nevýhod bývá, že zaměstnavatel ztrácí přímou kontrolu nad vykonáváním práce a jejích výsledků. Daní za flexibilitu je také nutnost si vše dobře zorganizovat.

Počítání dovolené: místo dnů hodiny

Dojít by mělo i ke zjednodušení počítání dovolené pro obě strany. Namísto odpracovaných dní se nyní dovolená bude odvozovat od odpracovaných hodin. Tím se zamezí eventuálnímu rozdílu v množstvích dnů dovolené u zaměstnanců, kteří pracují v kratších nebo delších směnách.

Větší rovnost při práci v Unii

„Zaměstnancům vyslaným v rámci Evropské unie do České republiky budou garantovány širší standardy a při dlouhodobém vyslání v zásadě rovné podmínky s lokálními zaměstnanci, pokud pro ně podmínky podle českého práva budou výhodnější než ty, které mají v domovském státě,” vysvětluje advokát z poradenské společnosti PwC Miloš Sochor.

Nová pravidla pro správu firem

Nová pravidla se dotknou také firem. Například se mění způsob, jakým si dělí zisk či jiné zdroje. „Nová úprava umožňuje rozdělit zisk či jiné vlastní zdroje společnosti kdykoliv v průběhu účetního roku, a to i opakovaně,“ vysvětluje advokát PwC Legal Petr Glogar.

Mění se také pravomoce pro valné hromady firem, tedy vrcholový orgán. Ten bude moci manažerům nalinkovat koncepci, ve které se budou moci pohybovat.

Nejspíše dojde i ke zjednodušení pravidel při splácení peněžitého vkladu do základního kapitálu. Nová úprava zřejmě zruší nutnost splatit kapitál na zvláštní účet banky.

Daně budou on-line

Začne fungovat služba Moje daně, která by měla umožnit placení bernímu úřadu stejně pohodlně, jako když klienti používají internetové bankovnictví. Jednou z funkcí bude například možnost podávat daňová přiznání, která budou již předvyplněná. „Díky on-line finančnímu úřadu a této novele, která je jeho základovým stavebním kamenem, budou nekonečné fronty na finančním úřadě a pobíhání z patra do patra už brzy jen nepříjemnou vzpomínkou,“ věří ministryně financí Alena Schillerová. Služba by měla být v provozu v prosinci roku 2020, ale Ministerstvo financí slibuje elektronické vybírání daní už tři roky.

Vracení nadměrného odpočtu DPH

Ministerstvo financí slibuje, že bude vracet peníze z nadměrného odpočtu rychleji. Má to ale háček, bude se to týkat jen „neprověřovaných částek“. Lhůta pro vyřízení se však prodlužuje o 15 dní na celkových 45 dní – to má podle resortu zajistit, že se finanční správa zaměří pouze na podezřelé částky.

Menší pokuta za zpoždění

Návrh také počítá se snížením sankcí za pozdní odevzdání. „Namísto 14 procentních bodů by se nově mělo k repo sazbě přičítat pouze osm procentních bodů,” vysvětluje partner PwC Legal Radek Buršík.

Reklama

Doporučované