Hlavní obsah

Co nahradilo padlé věže Dvojčat: Tak vypadá nová tvář Manhattanu

Je to právě 19 let, co svět s hrůzou a nevírou sledoval v přímém přenosu teroristické útoky islamistů napojených na Al-Káidu na území Spojených států. O život přišlo během několika málo hodin na tři tisíce lidí.

Reklama

Článek
Foto: Shutterstock.com

Odhalené základy dvou věží Světového obchodního centra. Dnes jsou součástí Memorial parku, po stěnách stéká voda, zdi lemují jména obětí.

Některé události si člověk pamatuje jen matně, některé až s nepříjemnou přesností. Do té druhé skupiny nepochybně patří televizní záběry, které tehdy, 11. září 2001, ukazovaly cosi, co vypadalo jako hrozné letecké neštěstí. Kouř valící se ze severní věže Světového obchodního centra na dolním Manhattanu, do níž narazil stroj společnosti American Airlines s více než 90 lidmi na palubě.

O necelých dvacet minut později vzala domněnka s tragickou nehodou zasvé. To když další stroj – let společnosti United Airlines – v plné rychlosti nabral druhou z věží Dvojčat (Twin Towers).

Začal boj o záchranu životů. Uzavření amerického vzdušného prostoru. Hektické dohledávání dalších letadel, která se mohla dostat do rukou únosců-teroristů. Další útok boeingem na budovu Pentagonu…

A mezitím dobíhal lidem zaměstnaným ve World Trade Center (WTC) a jejich zachráncům čas. Jenom to nevěděli.

56 minut poté, co se jižní věž otřásla nárazem devastujícím 78. až 84. patro, konstrukce nevydržela. Mrakodrap se zhroutil do sebe jako domeček z karet.

O 25 minut později se v obří hromadu suti, trámů a zmařených životů proměnila i severní věž. Poškozeny a zasaženy byly i další budovy. Jen v samotném WTC zahynulo více než 2 600 lidí, šanci nemělo ani dalších 150 osob na palubách unesených letadel. V součtu i s dalšími útoky zemřelo toho dne téměř 3 000 lidí.

V následující galerii se můžete podívat, jak se místo absolutní zkázy – „Ground Zero“ – postupně zaplnilo novými stavbami. Myšlenku nechat místo pietně prázdné převážila touha vrátit na dolní Manhattan život. New York chtěl zpátky, o co přišel.

Fragmenty Twin Towers – věží, které se do roku 1974 pyšnily titulem nejvyšší budovy světa (417 a 415 metrů) – mohou návštěvníci New Yorku vidět v Národním památníku a muzeu 11. září (National September 11 Memorial & Museum). V místě, kde měly mrakodrapy základy, dnes najdete Memorial park, pietní odpočinkovou zónu, které dominují černé „bazény“, z jejichž stěn bez ustání stéká voda, lemují je naleštěné kamenné černé zídky s vyrytými jmény všech obětí.

Památníku a muzeu 11. září je věnována druhá z galerií:

Reklama

Doporučované