Hlavní obsah

Co napsal soud pomlouvajícímu Babišovi? Svoboda projevu neznamená právo lhát

Soud vypracoval písemné znění rozsudku, podle něhož se má premiér Andrej Babiš omluvit demonstrantce. Tvrdil, že lidé, co demonstrují proti jeho vládě, jsou zaplacení. „Značně nežádoucí,“ stojí na adresu Babišova počínání v rozsudku.

Reklama

Článek

Připomeňte si rozsudek, kterým soud nepravomocně nařídil premiérovi, aby se omluvil demonstrantce.Video: Seznam Zprávy

Má sice jen sedm stran. Ale mohla by to být příručka pro premiéra Andreje Babiše, co by neměl říkat na adresu demonstrantů, kteří protestují proti jeho vládě.

Řeč je o písemném znění rozsudku, který v těchto dnech dokončila soudkyně Simona Kačerová z Okresního soudu Praha-západ.

Před necelým měsícem rozhodla, že se Babiš má za svá slova omluvit. Žalobu na premiéra v této souvislosti podala jedna z demonstrantek – Jana Filipová z Domažlicka.

Soudkyně v rozsudku, který Seznam získal, podrobně vysvětlila, proč nakonec této žalobě vyhověla.

„Pokud by byly takové výroky bez reálného základu tolerovány, mohl by žalovaný (Andrej Babiš) podobným způsobem dehonestovat veškeré (budoucí) občanské aktivity směřující proti jeho osobě, případně jeho vládě. Takový přístup nejvyššího státního představitele k demokratickým aktivitám je značně nežádoucí; a znemožňuje seriózní politickou diskusi,“ uvedla Kačerová.

Podle ní mohli demonstranti čekat, že budou kritizováni. A takovou kritiku jsou povinni v rozumné míře snášet. „Nejsou však povinni tolerovat nepravdivou kritiku, křivá obvinění a dehonestaci svého přesvědčení,“ napsala soudkyně.

+3

Babiš se bránil tím, že při slovech o placených demonstrantech vycházel z výroku poslance ANO Pavla Růžičky. Ten prohlásil, že když po jedné demonstraci odcházel ze Sněmovny, tak zaslechl skupinu lidí, kteří byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Filipová se zúčastnila demonstrace loni 11. července, kdy poslanci rozhodovali, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru.

Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi“ a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Soud: Babiš si měl informace ověřit

Podle soudu si však premiér i díky spolupracovníkům, které kolem sebe má, měl nejdříve informace od poslance Růžičky ověřit a pak demonstranty kritizovat.

„A to zvláště za situace, kdy jde o výroky natolik škodlivé, jako jsou výroky o zaplacených demonstrantech. Předmětné výroky tedy přesáhly přípustnou míru kritiky a nelze je tolerovat,“ napsala Kačerová.

„Svoboda projevu neznamená právo lhát, případně šířit neověřené informace,“ doplnila soudkyně.

Kačerová rovněž uvedla, že i když jsou demonstrace organizované a dochází při nich ke komunikaci s politiky, neznamená to, že jsou zaplacení a objednali si je opoziční poslanci.

„Jde o legitimní projev nesouhlasu s politickým děním, který je žalovaný (Andrej Babiš) oprávněn komentovat, případně kritizovat nikoli však dehonestovat,“ dodala Kačerová.

Po rozsudku Filipová řekla, že zastupuje tisíce demonstrantů, kteří byli Babišovou lží poškozeni. „Doufám, že spousta lidí pochopí, že všechno, co premiér pronese v televizi, nemusí být nutně pravda,“ dodala.

Rozhodnutí soudu ale zatím není pravomocné. Andrej Babiš už dříve avizoval, že se proti němu odvolá. Případ tak bude řešit Krajský soud v Praze.

Reklama

Doporučované