Hlavní obsah

Co nás čeká a (ne)mine? 10 domácích událostí roku 2019

Foto: Seznam Zprávy

A na co se v roce 2019 chystáte vy?

Reklama

Věštit z koule neumíme, ale připravili jsme pro vás redakční výběr deseti nejzajímavějších domácích událostí, které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti. To nejlepší ze světa sportu, kultury a politiky. Jste připraveni?

Článek

Jan Palach žije.

Příští rok v lednu to bude přesně 50 let od sebeupálení Jana Palacha, studenta filozofické fakulty, který svým hrdinským činem vyjádřil nesouhlas s československou okupací. Připomenout bychom si ale měli i Jana Zajíce a Evžena Plocka, kteří svůj odpor k režimu vyjádřili stejně. Mimochodem, už jste viděli film Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka?

„Ten film je i o mém hledání. Proč si takhle ublížit, jak najít vnitřní sílu a rozhodnutí, že kolem vás běží dějiny. On to udělat musel. Kdyby to neudělal, společnost by si neuvědomila svůj svár,“ říká ve Výzvě Robert Sedláček.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Rok vepře bude prý dobrý.

Po dvanácti letech se k moci opět dostává prase. Konkrétně 5. února. A podle všech předpovědí to je dobrá zpráva. Podle čínského horoskopu bychom se neměli bát navazovat nové kontakty, jak v osobním, tak pracovním prostředí, protože celý rok 2019 by se měl nést v optimistickém a živém duchu. Jste připraveni?

Podívejte se: Okna hotelu v Tokiu čistili pes a prase. Znázornili tak příchod nového roku.Video: Renáta Matoušková, Reuters

Ostrava tenisová.

Tentokrát se dostane na obě pohlaví. Na začátku února bude vítkovická aréna hostit Davis Cup a pár dní na to ženský Fed Cup, který české tenistky ovládly šestkrát za posledních osm let. Mužský tým se střetne s Nizozemci, ženy zase narazí na Rumunky. Davis Cup ale čekají změny – letos se bude poprvé hrát pouze na dva vítězné sety. Tak co myslíte, prosadí se letos čeští tenisté? Přijímáme sázky.

Připomeňte si: Jak české tenistky ovládly pojedenácté Fed Cup.Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Čtyřlístek is back!

Komiksový časopis našeho dětství oslaví příští rok 50. narozeniny. A víte, co je nejlepší? Že dárek dostaneme my. V dubnu by měl jít do kin film s názvem Velké dobrodružství Čtyřlístku, který nás prostřednictvím čtyř povídek provede zážitky našich oblíbených hrdinů. Zažijeme horolezecký výlet, pátrání po vlkodlakovi nebo třeba cestu do vesmíru. Myšpulíne, Bobíku, Fifinko a Pinďo, we are ready!

Foto: Repro: Merchandising Prague

Čtyřlístek letos znovu vyrazí do kin.

Hokej máme za rohem aneb Srdce hokejového fanouška zaplesá.

Zápasy, které se budou odehrávat od 10. do 26. května sice nehostíme přímo my, ale naši „bratia“ Slováci. Česko si vylosovalo bratislavskou skupinu B a jako první se utká se Švédskem, které si minulý rok odvezlo nejcennější kov. Obhájí ho? A jak dopadnou Češi? Přijímáme vaše tipy!

Slováci se snaží zamezit mezinárodní ostudě. Lístky na zápasy hokejového MS prý ještě budou.Video: Seznam Zprávy

K mání ale bude i politika.

Jupí! V roce 2019 budeme mít opět možnost projevit svou politickou angažovanost. Tentokrát ve volbách do Evropského parlamentu, které proběhnou 24. a 25. května. Budeme volit poslance, kteří zastupují naši zemi v otázkách týkajících se evropských a mezinárodních záležitostí. Celkem se přerozdělí 705 mandátů, Česká republika může do parlamentu dosadit 21 poslanců. Zvolit svého europoslance je nejsnazší způsob, jak se podílet na budoucím vývoji Evropy. Tak co – už máte favorita?

Anketa

Víte, komu dáte svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu?
Vím
22,7 %
Nevím
28 %
K volbám nepůjdu
49,3 %
Celkem hlasovalo 5587 čtenářů.

Harry Hole podvanácté v češtině.

Máte rádi severské detektivky s mužnými hlavními hrdiny? Tak to pro vás máme dobrou zprávu – nakladatelství Kniha Zlín před prázdninami vydá již dvanáctou knihu Joa Nesbøho s Harrym Holem v hlavní roli. Podlehne Hole svým neřestem, nebo se udrží? A komu bude na stopě tentokrát? To všechno se dozvíte v knize, která čtenáře láká už svým anglickým názvem: The Knife.

Sen všech českých žen se znovu plní.

Ano, Ed Sheeran bude znovu v Praze. Anglický zpěvák s irskými kořeny se do hlavního města vrací po čtyřech letech. Pětinásobný vítěz BRIT Awards a držitel čtyř cen Grammy vystoupí v pražských Letňanech hned dvakrát – 7. a 8. července. Ženy kapesníčky s sebou, muži přítelkyně! Mimochodem, další rok v Čechách můžete vidět i Florence and The Machine, Maroon 5 nebo Eltona Johna.

Vzpomínáte? Ed Sheeran se objevil v premiérovém díle seriálu Hra o trůny. Někteří uživatelé sociálních sítí ho za to ještě více milovali, jiní ale jeho postavě přáli smrt.Video: AP

Nekonečný příběh na D1.

Evergreen českého špalíčku vtipů by se mohl opět rozrůst. Mezitím, co se Elon Musk chystá na Mars, nejdůležitější českou spojku čekají další opravy. Konkrétně na úseku Soutice-Loket, Koberovice-Humpolec, Velký Beranov – Měřín, Devět křížů – Ostrovačice a dalších. Připravte se, obrňte se a přestaňte doufat v lepší zítřky.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka mohou za stav dálnice D1 minulé vlády. Tak jo.Video: Seznam Zprávy

30 let od revoluce.

I když se to možná nezdá, Sametová revoluce slaví kulatiny. A jak už to s třicítkou na krku bývá, přichází na řadu bilancování. Jak se žije v demokratickém Česku? Co se povedlo a co je naopak úplně jinak? Povedlo se zachovat to, za co jsme zvonili klíči, nebo na nás pomalu jde krize středního věku? Čas na rozjímání máte do listopadu, tak si to pořádně promyslete.

Socha sv. Václava jako místo, kde si lidé vyměňovali informace a přebírali nejnovější letáky. Unikátní videovzpomínka na rok 1989.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované