Hlavní obsah

Co ochromilo Gatwick? Policie pracuje i s tím, že žádné drony ve vzduchu nebyly

Londýnští detektivové zvažují další teorie v případu dronů na letišti Gatwick.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Policie ani po několika dnech od incidentu nedokázala najít pachatele nebo podat vysvětlení. Nejen média tak vytváří teorie o tom, co se skutečně na letišti stalo.

Článek

Vyšetřovatelé, kteří se zabývají ochromením londýnského letiště Gatwick, přiznali, že je možné, že na letišti nikdy žádné drony nebyly, píše The Independent. Policie nemá k dispozici žádná videa létajících objektů, spoléhají se tak pouze na výpovědi očitých svědků a na nález porouchaného stroje.

Uvedl to vyšetřovatel Jason Tingley poté, co policie propustila na svobodu dříve zadržený pár ze Sussexu. „Samozřejmě, že je to možné,“ řekl Tingley, „pracujeme s lidmi, kteří říkají, že něco viděli.“ Tingley ale řekl, že jde jen o jednu z teorií, kterými se vyšetřovatelé zabývají.

Policie v pátek pozdě večer zatkla 47letého muže a 54letou ženu, oba bydlí ve městě Crawley nedaleko letiště. Vyšetřovatelé pak prověřovali podezření, že narušili leteckou dopravu a ohrožovali bezpečnost na letišti. Nakonec však došli k závěru, že tyto osoby nemají s nepovolenými lety dronů nic společného.

„Naše vyšetřování, jehož cílem je odhalit osoby zodpovědné za narušení drony, pokračuje dál,” uvedl Tingley ze sussexské policejní jednotky.

Ministerstvo dopravy mezitím celý případ a komunikaci sussexské policie podle televize Sky News označilo za velký zmatek.

Letiště Gatwick nabídlo za jakékoli informace vedoucí k odhalení pachatele či pachatelů skrze britskou dobročinnou organizaci Crimestoppers odměnu 50 000 liber (1,4 milionu Kč).

Kvůli opakovaným problémům údajně s drony se na druhém nejrušnějším letišti v Británii vůbec nelétalo od středečního večera do pátečního rána, což narušilo plány více než 100 000 pasažérů. Krátce byl provoz ze stejného důvodu přerušen i v pátek večer. Provoz se zastavil celkem na více než 36 hodin, zrušeno bylo 760 letů.

Reklama

Související témata:

Doporučované