Hlavní obsah

Co píší Poláci o českém tažení proti masu? Oko za oko, pivo za maso

Majitel masokombinátu Krásno Karel Pilčík o potravinářských průkazkách, které jsou k ničemu. A také o tom, jak k němu informace o problémech v jeho fabrice doputovaly. „Je nefér, že jsme se o problému dozvěděli nejdřív z médií,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Tamní deníky píší mimo jiné o honu na polský trh a připomínají vlastní byznysové aktivity firem ze svěřenského fondu českého premiéra Andreje Babiše.

Článek

Českem hýbe kauza polského hovězího masa, kdy se zhruba v 700 kilogramech našly bakterie salmonely. Kontaminované maso se z části snědlo, nebo zmizelo u prodejců.

Poprasku, které další přísun závadného masa z Polska do Česka vyvolal, se v pátek věnují tamní média. Některé servery poukazují na to, že zdroj salmonely nemusel nutně přijít z Polska.

Polský deník Rzeczpospolita napsal, že Češi sice kupují polské maso, ale velmi rádi ho kritizují. Deník ve svém článku uvádí, že to není Polsko, ale Německo, kdo je největším dovozcem potravin do České republiky. Přesto ale bývají skandály týkající se kvality jídla spojené jen s polskými dovozci.

Deník odkazuje na výrok generálního ředitele Polské federace výrobců potravin Andrzeje Gantnera, který uvedl, že v sázce jsou vlastní ekonomické zájmy. „Je těžké nehledat spojení mezi zájmy někoho, kdo vlastní média a třetinu českého trhu s potravinami, a honem na polský trh, který byl prakticky nepřerušený za šest let,“ řekl Gantner ve zjevné narážce na byznysové aktivity firem zaparkovaných ve svěřenském fondu Andreje Babiše.

Zdroj salmonely může být jiný

Rzeczpospolita cituje také šéfa Unie výrobců a zaměstnanců masného průmyslu Wieslawa Różańskiho, podle něhož zdroj salmonely může být zcela jiný a maso se mohlo zkazit během dopravy, ve skladech v České republice nebo v místech prodeje.

„Zločiny a skandály v potravinovém průmyslu jsou v každé zemi. Vyvstává však otázka, proč Češi požadují zákaz jen vůči polskému masu,“ uvedl generální ředitel Polské federace výrobců potravin Andrzej Gantner.

Polsko zkontroluje české pivo

„Oko za oko, pivo za maso,“ takto reaguje polský ekonomický deník Puls Biznesu na čtvrteční výrok polského ministra zemědělství. Jan Krzysztof Ardanowski v reakci na český plán intenzivnějších kontrol dovozců masa z Polska pohrozil, že Varšava může na oplátku začít kontrolovat české produkty. Konkrétně měl na mysli české pivo. Zda má „správnou teplotu, datum spotřeby, obsahu sladu a alkoholu“, píše Puls Biznesu. Ardanowski současně uvedl, že pokud bude země vydírána, není jiná možnost.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Ministr zemědělství Miroslav Toman ukázal na Twitteru, že kvalitu českého piva již zkontroloval.

„Češi nám nic neřekli“

Polský veterinární inspektor Paweł Niemczuk ve středu uvedl, že Česká republika polské straně neposkytla informace o nalezení salmonely v hovězím mase a údaj se nedostal do rychlého varovného systému pro potraviny a krmiva EU (RASFF). Napsal o tom polský deník Gazeta Prawna. Veterinární služby tak podle inspektora nemohly o problému informovat polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk zdůraznil, že Evropská komise tak zjistila porušení jejich pravidel.

Polský týdeník Polityka dále upozornil, že aktuální skandál s polským masem není prvním v zemi. Budoucnost vývozu a masa a jeho ohrožení nyní záleží na rozhodnutí Evropské komise.

Ze zhruba 700 kilogramů polského masa se salmonelou se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů nebo potravin přibližně 117 kilogramů. Z toho více než polovina se ho snědla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Zbývajících 15,5 kilogramu masa z distribučního centra Makra v Kozomíně dosud nebylo nalezeno.

Přes 40 kilogramů také putovalo na Slovensko, uvedla Státní veterinární správa. Veškeré maso podle veterinářů mělo projít tepelnou úpravou a lidem by tak nemoc neměla hrozit.

Reklama

Doporučované