Hlavní obsah

Co po zřícené lávce? Nová se otevře až za čtyři pět let, vysvětluje starosta Prahy 7

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský v rozhovoru vysvětluje, jak teď městská část vyřeší komplikovanou cestu z Troji na Císařský ostrov.

 

Reklama

Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského byl stav lávky v Troji nejspíš v horším stavu, než naznačovalo hodnocení Technické správy komunikací.

Článek

„O lávce v Troji se vědělo, že je ve špatném stavu,” říká v rozhovoru starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Technická správa komunikací pracuje u stavu mostů se sedmibodovou škálou. Lávka získala hodnocení pět, což znamená „špatný stav”. I přes toto označení se ale mosty s hodnocením pět i nadále používají. Čižinský soudí, že stav lávky v Troji musel být špatně vyhodnocen.

„Kapitolou, která hodně zaměřila pozornost na stav mostů, byl a pořád je Libeňský most. V reakci na jeho stav, který je také nedobrý, se diagnostikoval stav všech mostů v Praze, jichž je kolem sedmi set,” řekl Čižinský.

V rozhovoru také vysvětlil, proč se městské části spoléhají na hodnocení, které provede Technická správa komunikací: „Městské části nemohou dělat diagnostiky mostů, je to nákladné a ryze odborné.”

Nová lávka, která nahradí tu v sobotu zřícenou, by mohla Císařský ostrov a Prahu 7 spojovat za zhruba čtyři až pět let. „Jsme ve spojení se starostou Troji. Oslovili jsme společnosti, které provozují přívozy. Teď čekáme na nacenění této služby,” uvedl Čižinský.

„Přichází šance tam dát pontonový nebo provizorní most. Musí se také připravit architektonická soutěž pro nový most.”

Reklama

Doporučované