Hlavní obsah

Co podnikatelé řeší nejvíc? Jak se rychle dostat k levným penězům

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Seznam Zprávy v následujících dnech nabídnou sérii článků, kterou chtějí přispět k záchraně malého a středního byznysu. Na ten tvrdě dopadají důsledky koronaviru a boje s ním.

Článek

Spustili jsme proto naši poradnu, v rámci které se dotazy čtenářů pokusíme společně s odborníky z oboru práva, daní i financí v následujících článcích zodpovědět. Zatím přinášíme ty nejčastější dotazy živnostníků a malých podnikatelů.

Všechny mají jedno společné, podnikatelé napříč obory potřebují rychle získat levnou půjčku, ale často nevědí, jak a komu si o ni říct a na co přesně mají právo. Situaci navíc komplikuje to, že se podmínky mění za pochodu a často i samotní úředníci tápou.

Mám přerušit podnikání? ptají se malí

Pokud podnikám, nemám žádné zaměstnance ani příjem, mám si přerušit či zastavit podnikání? Na jaké příspěvky pak mohu dosáhnout?

Podnikám v oboru, který kloubí hned několik druhů podnikání a služeb do jedné provozovny. Netuším tedy, do jaké skupiny spadám, čím se řídit a jaká opatření zavést. Kde tyto informace zjistím a jaké příspěvky mohu čerpat?

Dotaz z naší poradny:

„Jsme malá firmička, máme cca 5 zaměstnanců a cca 2 externí. Podnikáme v hudební produkci, stavíme, obchodujeme, produkujeme rodinné a dětské projekty. Měli jsme plné kalendáře akcí, ty se nám ale postupně ruší. Přicházíme vlastně o všechny příjmy ze vstupenek, akcí, koncertů atd. Budeme muset propouštět, ale to nechceme.“

Mohu žádat o výjimku?

Kosmetičky, kadeřnice i další pracovníky ve službách často zajímá, jestli musí mít zavřeno, i když přicházejí do styku jen s jediným klientem.

Provozuji službu, na kterou se vztahuje momentální zákaz činnosti, jaký příspěvek mohu čerpat? A jak o něj žádat?

Pracuji ve službách, kde se setkávám vždy s jedním klientem, který se nemusí potkat s nikým dalším. Mohu žádat o udělení výjimky, abych mohla služby provozovat i nadále?

Jsem OSVČ, pracuji ve službách, živnost jsem nyní raději přerušila. Pokud ale přijme vláda nějaké opatření pro podnikatele, mohu je i tak zpětně čerpat? Například pokud živnost znovu obnovím?

Provozovatelé ubytování chtějí rychlé peníze

Provozuji ubytovací zařízení, nyní ale na toto podnikání platí zákaz. Kde mohu žádat o příspěvek a jak rychle mi přijde, abych se nedostala do platební neschopnosti za provozní služby a pronájem?

Založila jsem si podnikání, investovala do něj vysokou částku, ale nyní nebude možné můj podnikatelský plán uskutečnit kvůli mimořádným opatřením. Mám nárok na nějakou finanční pomoc od státu, i když jsem podnikání ještě nezprovoznila a pouze investovala?

Jeden z dotazů v naší poradně

„Máme pronajatý nájemní dům v Praze, který je (byl) využíván na krátkodobé pronájmy. Dům už je měsíc prázdný. Máme vysokou kauci u majitelů, o kterou určitě přijdeme. Do konce měsíce musí být zaplacen nájem, nemáme na něj. Partner je OSVČ a bohužel také teď zakázky nemá a nikdo mu neplatí. Já pracuji 500 km od českých hranic, jakmile se dostanu domů, už se nevrátím zpět. V naší firmě to jde od 10 k 5. Je to otázka dnů, navíc jsem těhotná. Jsme v tomto případě úplně bez prostředků. Jak máme postupovat dál?“

Ptají se i podnikatelé závislí na zahraničí

Jsem živnostník, který pracoval v oblasti, do níž nyní nemůžu vycestovat. V místě mám stále platnou smlouvu, jak mám postupovat? Mám nárok na nějakou finanční kompenzaci?

Jsme firma, která má část výroby v Česku a část v zahraničí, máme nasmlouvané zakázky, za které nám hrozí v případě nesplnění velké sankce. Mohu žádat o nějakou výjimku k práci v zahraničí?

Z důvodu šíření koronaviru v zahraničí mám nedostatek zboží, které odtamtud dovážím. Týká se i mě nějaký příspěvek, když budu muset svůj obchod, kvůli nedostatku zboží, uzavřít?

Další dotaz, který nám přišel:

„Provozuji agenturu na zprostředkování jazykových pobytů v zahraničí, což znamená, že prakticky od 1. 3. jsme bez jakýchkoliv příjmů s velmi špatnými vyhlídkami do budoucna, pokud zůstanou zavřené hranice, obzvlášť s ohledem na to, že naším hlavním cílem, respektive cílem našich klientů, je Velká Británie, kde může situace dopadnout výrazně hůře než u nás. Pro nás současná situace znamená de facto odpis naší hlavní cestovatelské sezony (červen, červenec, srpen) a zřejmě následné ukončení nebo alespoň přerušení činnosti. Jakou šanci na pomoc od státu má moje firma?“

Kolik musím platit zaměstnancům?

Zaměstnavatelé často řeší, kolik musejí platit svým lidem a jestli jim na udržení zaměstnanců někdo přispěje.

Můžu snížit mzdy zaměstnancům, kteří pracují z domova bez nařízené karantény, abych z dlouhodobého hlediska udržel činnost firmy? Existuje pro mě nějaký příspěvek?

Jsem OSVČ, mám několik zaměstnanců a provozuji dopravu. Naši klienti však mají zastavenou činnost, nemáme tedy žádné tržby. Zaměstnanci jsou momentálně na placené dovolené, poté budeme zaměstnancům platit 60 % ze mzdy. Musím žádat úřad práce? A co když zaměstnance v horizontu příštích měsíců budu muset propustit, ale nebudu už mít na odstupné?

Podnikám, mám zaměstnance, kteří stále pracují, protože surovina pro náš výrobek má omezenou životnost a musí být zpracována. Nemáme ale odbyt v zahraničí ani v tuzemsku vlivem současných opatření. Mám nárok na nějakou finanční podporu?

Jsme firma s několika desítkami zaměstnanců, zatím fungujeme v normálním režimu se zvýšenými hygienickými opatřeními. Co když ale některý z našich pracovníků onemocní COVID-19? Budeme muset uzavřít celý provoz?

Co dělat, když mohu mít otevřeno?

Na první pohled zvláštní otázka, ale praxe ukazuje, že ji řeší řada podnikatelů.

Provozuji síť optik, na kterou se zákaz nevztahuje, ale není možné práci z mnoha důvodů vykonávat (těsný kontakt se zákazníkem, nepohodlné zkoušení brýlí s rouškou, ničení brýlí neustálým dezinfikováním), naše provozovny jsou tedy zavřené. Mohu čerpat od státu nějaký příspěvek, když uzavření optik nebylo nařízené, ale podnikání není možné provozovat?

Vykonávám podnikání, součástí kterého je setkávat se s klienty osobně, máme však uzavřené kanceláře a já mám zároveň strach o svůj zdravotní stav v případě osobního styku. Pokud bych byla delší dobu na neschopence, nebude mi příjem stačit. Vztahuje se na mě nějaký příspěvek? Jak mám situaci řešit?

A protože podniká i řada seniorů, i oni se ptají, jak nyní mají se svým podnikáním naložit. Jeden příklad za všechny.

Pobírám důchod (starobní/invalidní), podnikání mám jako vedlejší činnost, kvůli mimořádným opatřením ho ale provozovat nemůžu. Vztahuje se i na mě nějaký finanční příspěvek, když mi důchod na pokrytí výdajů nestačí? O co přesně můžu žádat?

Další dotaz z naší poradny:

„Velice vás prosím o radu, co dělat v mé situaci. Jsem OSVČ, pobírám invalidní důchod stupně 1, ve výši 6664 Kč, podnikám na vedlejší činnost, a to pouze 7 měsíců v oblasti ubytovací služby. Mimo letní sezonu zákazníky nemám a žiju z invalidního důchodu a peněz ušetřených přes letní sezonu. Koncem února mi dochází veškeré finance. Zálohy na sociální a zdravotní pojištění neplatím z důvodu nízkých příjmů, zaměstnance nemám a děti také ne. Jak mi může stát pomoci? Když zaplatím zálohy na vodu a elektřinu, tak mi zbyde 200 Kč a o jídle ani nemluvím. Bylo vládou vyřčeno, že pomohou každé OSVČ, ale pro mě žádná pomoc z vyřčených nepřipadá v úvahu.“

Reklama

Doporučované