Hlavní obsah

Co přijde po vichřici: čekejte ranní mráz, ale zima je ještě daleko, říká meteorolog

Přestože začátek týdne bude podle meteorologa Petra Dvořáka větrný, vítr už nedosáhne takové síly jako o víkendu.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Českou republikou se o víkendu přehnala vichřice. O život přišli dva lidé a asi 120 000 domácností je stále bez elektřiny. Hasiči vyjížděli o víkendu k více než 7000 událostem. Podle meteorologa Petra Dvořáka už tento týden ale vítr takové síly nedosáhne.

Článek

Vítr po víkendové smršti postupně slábne. Podle meteorologa Petra Dvořáka bude sice začátek týdne ještě větrný, vichřice už ale nehrozí. Oblačnost bude proměnlivá, většinou ale velká a maximální teploty by se měly pohybovat okolo 14 stupňů Celsia.

Na Moravě sněží: podívejte se na záběry čtenářky Seznam Zprávy

Čtenářské video z Trojanovic pod JavorníkemVideo: Háta Sassmannová

Během týdne bude zataženo až oblačno a jen přechodně může být i polojasno. Ranní teploty budou klesat k nule až pěti stupňům, odpolední mírně stoupnou k deseti stupňům Celsia. Můžeme se připravit na klasické podzimní počasí, říká Dvořák. Sněžná zima je nicméně podle meteorologa zatím v nedohlednu.

Víkendová vichřice napáchala spoustu škod nejen v tuzemsku. Kromě dvou obětí v Čechách si silný vítr vyžádal dohromady pět další obětí v Polsku a Německu. Napříč celou střední Evropou místy poškodil i elektrické vedení a popadané stromy ochromily na řadě tras železniční dopravu.

V ČR byl vítr nejsilnější na Sněžce, kde přesáhl rychlost 180 kilometrů za hodinu. V nížinách a středních polohách si držel průměrnou rychlost 60 až 80 kilometrů za hodinu, v nárazech ale vítr i tam přesahoval stokilometrovou rychlost.

Tak silný vítr jako tento víkend Česko nezažilo posledních deset let:

Vichřice, která se o víkendu prohnala Českem, byla nejsilnější za posledních 10 let.Video: Lukáš Marek

Reklama

Související témata:

Doporučované