Hlavní obsah

Co přijde po zemětřesení? Albánie pohřbila mrtvé, lidé tápou, co dál

Svět bez obalu: V Albánii zůstávají po zemětřesení stále tisíce lidí bez střechy nad hlavou.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ničivé zemětřesení zemi zasáhlo 26. listopadu. Bez domova, v provizorních podmínkách, zůstává přes 12 tisíc lidí.

Článek

Nedávné zemětřesení bylo tím nejhorším, které Albánii zasáhlo po roce 1979. Otřesy dosáhly intenzity až 6,4 stupně, a kromě Albánie byly patrné i v okolních zemích.

Počet obětí už překročil číslo 50, zranění utrpělo podle nejnovějších informací přes tři tisíce lidí. A další tisíce zůstaly bez střechy nad hlavou. Například Lume Koleciová a její manžel Radadan, s nimiž se můžete seznámit v úvodním videu. Lume a Radadan teď žijí ve stanu a snaží se zahřát, jak jen to jde. Ale vrátit se do jejich vesnice, kde v době pořízení reportáže Rádia Svobodná Evropa ještě stále docházelo k lehkým otřesům, bylo příliš nebezpečné.

„Je to zničené, není to obyvatelné,“ svěřil se novinářům Radadan Koleci. „Raději budu bydlet ve stanu než v našem domě. Může to spadnout – a já nechci zůstat uvnitř. Zemětřesení je nepředvídatelné, může udeřit třeba zítra znovu.“

Bez penze i stálého příjmu bude nemožné pro starý manželský pár znovu postavit dům. „Pokud nám vláda náš dům znovu nepostaví, tak se nevrátím, protože to není obyvatelné,“ podotýká Lume.

Podrobnosti v úvodním videu, které je součástí pořadu Svět bez obalu.

Archiv pořadu najdete na tomto odkazu.

Reklama

Doporučované