Hlavní obsah

Bitcoin není cesta, jak rychle zbohatnout, ale jak fatálně nezchudnout

Alex Pilař
Bývalý manažer DHL, odborník na kryptoměny
Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Manažer Alex Pilař se zamýšlí nad souvislostmi 12. narozenin nejznámější kryptoměny.

Článek

Markéta Irglová při své obdivuhodné řeči při přebírání Oscara v roce 2008 říká: „Naděje je to, co nás všechny spojuje, bez ohledu na naše rozdíly.“ Mnohokrát jsem si na to od toho skvělého večera vzpomněl.

Jak to souvisí s námi?

Představme si svět, kde jsou peníze bezpečným přístavem pro ukládání ekonomické hodnoty. Něco, na co se můžeme spolehnout, o čem nemusíme přemýšlet a kde nehrozí ani devalvace, ani konfiskace. Svět, kde se nemusíte bránit inflaci riskantními investicemi, kterým nerozumíte ani vy, ani jejich prodejce a kde nemovitosti nenahrazují funkci uchovatele hodnoty. Tuto základní funkci peněz, ve které fiat (zákonné - pozn. red.) měny selhaly, a tím učinily bydlení prakticky nedostupné, a to nejen nejen pro mladé rodiny. A konečně svět, kde díky otevřenému přístupu ke globální monetární síti mohou lidé svobodně komunikovat ekonomickou hodnotu, aniž by museli žádat o povolení.

Experiment státních peněz a odchod od zlatého standardu, který se nám přihodil v minulém století, skřípe víc a víc a fiat peníze se dále stávají zdrojem stresu a starostí, a to i v západním světě. Nikdo totiž již nevěří v jejich schopnost udržet si hodnotu v čase. Přihodil píši proto, protože nenajdete jedinou vládu, která kdy měla volební program založený na znehodnocování vlastní měny. Nicméně ovládat tiskárny peněz je takové pokušení a tak silně návyková droga, že se nikdy žádné vládě nepodařilo s touto závislostí vypořádat a naopak všechny si své dávky neustále zvyšují.

Bitcoin postupně přestane být rizikovou investicí a stane se klíčovým produktem na finančním trhu - skutečný spořicí účet v měně zcela separované od státu, přístupný všem bez rozdílu. Zkuste si udělat malé mentální cvičení a denominujte svůj příjem za posledních pět let v dolarech, ve zlatu a v bitcoinu. Vidíte to? Přišel čas denominovat ekonomické aktivity v bitcoinech, abychom viděli jejich skutečnou hodnotu?

Je to poprvé v historii a možná i naposled, kdy drobní investoři mají šanci do něčeho tak zásadního vstoupit první, na úplném začátku a předběhnout „velký kluky“, které zdržuje jak jejich ego, tak i regulace. V normálním investičním světě se to nikdy nestane. Nejen první, druhé a třetí kolo financování startupů, ale i pre-IPO alokace jsou pouze pro úzký okruh vybraných investorů a retail se k akcii dostane, až když je titul na trhu a velká část asymetrické výhody rizik je již vyluxována.

Ne však tady. Situace se rychle mění, velcí hráči se probouzejí, nicméně stále je čeká spousta práce, než splní podmínky trhu a regulátorů a mohou do arény vstoupit naplno. Toto okno příležitosti se začíná přivírat. Pokud vám váš finanční poradce ani dnes není schopen dobře vysvětlit a případně doporučit pro vás vhodnou strategii investice do bitcoinu, hledejte nového. Nebo ještě lépe, udělejte si vlastní názor.

3. ledna měl bitcoin dvanácté narozeniny. Oslavil je svým dalším maximem. Tím potvrdil jak podezření dosud šálené veřejnosti, tak i nejhlubší obavy finančního establishmentu, že to ve skutečnosti není bublina, ale špendlík. Špendlík, který právě teď, před našima očima, propichuje bublinu fiat měn a nabízí novou decentralizovanou alternativu peněz vytvořenou pro internet a 21. století a s tím i naději pro mladou generaci, že z toho všeho vede cesta ven.

Nevěřte nikomu, ověřujte všechno a spoléhejte se na svůj vlastní rozum. Bitcoin není cesta, jak rychle zbohatnout, je to způsob, jak pomalu a fatálně nezchudnout.

Reklama

Doporučované