Hlavní obsah

Střet rivalů na BBC. Poslední debatu podle diváků vyhrál premiér Johnson

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson a Jeremy Corbyn během televizní debaty.

Reklama

Jeremy Corbyn a Boris Johnson měli v pátek večer poslední šanci získat v živé televizní debatě nerozhodnuté voliče a o něco lépe dopadl Johnson. Podle průzkumu YouGov pro SkyNews v debatě vyhrál podle 52 procent diváků, zbylých 48 procent naopal za vítěze označilo Corbyna.

Článek

Oba kandidáti na premiérské křeslo vystoupili v přímém přenosu, k čemuž se v minulosti neodhodlala Margaret Thatcherová, Tony Blair ani Theresa Mayová. Každé jejich zaváhání, nevhodná grimasa nebo posunek bedlivě sledovali na veřejnoprávní BBC lidé nejen ve Velké Británii. Drama se ale nakonec nekonalo – oba kandidáti ustáli několik ran druhé strany a dalších pár tomu druhému uštědřili. Ve vší britské slušnosti. Volby se na ostrovech budou konat 12. prosince.

Mezi očekávanými projednávanými tématy byl brexit a ve vztahu k němu poté zdravotnictví a hospodářství, bezpečnost země a otázka rasismu v politických stranách. O co ale šlo hlavně? Získat si důvěru publika. Současný premiér a jeho politický rival v kentském Maidstone odpovídali na otázky Britů zaslané skrze portál BBC. Zástupci britské společnosti byli vybráni podle demografické struktury a tak, aby zohledňovali politické preference podle současného rozložení.

Hodinový program zahájil minutovým proslovem Jeremy Corbyn, který představil labouristy jako „ambiciózní stranu pro ambiciózní zemi“. Řeč současného premiéra zněla o poznání naléhavěji a její poslání vyznělo jasně: „Pojďme dokončit brexit.“

Brexit

První otázka z publika ukázala Corbynovu slabinu – lavírování okolo odchodu Británie z EU.

Zatímco Corbyn slíbil uzavření brexitových záležitostí do tří měsíců, Johnson vzhledem k „panující frustraci“ ohlásil konec k poslednímu lednovému dni. Hned od startu současný premiér neváhal na svého rivala útočit. „Jak chcete docílit ukončení nejistot okolo brexitu, když sami nevíte, co chcete? Je selháním vedení nezaujmout žádný postoj k největšímu problému této země,“ obrátil se Johnson na Corbyna, jenž se debatu snažil stočit na nebezpečí, která přináší Johnsonova snaha o překotný odchod Británie z EU.

„Johnson tvrdí, že po jeho dohodě nebudou následovat žádná omezení. My ale víme, že omezení existují,“ řekl a poukázal na dokumenty, které podle něj přinášejí jasné důkazy o možných problémech. Jedním z nich má být zavedení celní kontroly v Severním Irsku. Obvinění Johnson smetl ze stolu a vysloužil si potlesk za poznámku, že je „docela zvědavý“ na přednášku o vztahu se Severním Irskem zrovna od Corbyna.

Nedostatek zdravotních sester

Debata pokračovala zdravotnictvím. Johnson slíbil třicetimiliardové investice a přijetí 31 tisíc nových zdravotních sester. Corbyn by zase rád zrušil poplatky za studium a zdravotnictví by „řádně financoval“ 40 miliardami liber. Johnsonovy číselné údaje o množství nových sester a vybudování 40 nemocnic po celé zemi označil jako „nepodložené seriózními plány“.

„Labouristé ukončí privatizace zdravotnického systému a vrátí se k tomu, co bylo vždycky zamýšleno. K veřejnému zdravotnictví,“ řekl Corbyn a konečně se i on dočkal potlesku. „Trump mnohokrát řekl, že lidé za americké léky ve světě platí příliš málo. A tohle je něco, co podporují konzervativci.“

„Věříme ve zdravotnictví dostupné pro všechny a za žádných okolností bychom se nikomu nezaprodali,“ oponoval současný premiér a dodal, že by se labouristé v otázce zdravotnictví „vrátili do 40. let 20. století“.

Kdo to zaplatí?

Corbynovu finanční politiku doprovází nejasnosti okolo daňového systému. Konzervativci jej osočují, že by v případě jeho vlády lidé zaplatili na daních ročně o tisíc liber více.

„Co rozhodně neuděláme, jsou obrovské půjčky na financování každodenních investic. Tohle je chyba, kterou jsou labouristé schopní udělat. Zadlužili by nás,“ spustil Johnson. „Éra labouristů pravidelně končí hospodářskou krizí. Corbyn by zašel ještě dál. Svůj úřad by v hospodářské krizi začal.“

Bezpečnost nebo lidská práva?

Téma bezpečnosti v zemi bylo tentokrát aktuálnější kvůli nedávnému teroristickému útoku na London Bridge, při kterém zemřeli dva mladí lidé. Pachatelem byl předčasně osvobozený terorista. Oba kandidáti se shodli, že bezpečnost veřejnosti i lidská práva spolu úzce souvisejí a jedno se nedá upřednostnit před druhým. „To není buď – anebo. Lidé musí být v bezpečí. Rozdíl mezi bezpečností a lidskými právy neexistuje. Jsou to dvě neoddělitelně spjaté záležitosti,“ řekl Corbyn.

I v tomto případě však padala obvinění. Podle konzervativců za předčasným propouštěním vězňů odsouzených z terorismu stojí právě bývalá labouristická vláda. Současní labouristé ale podle Corbyna vinu nenesou a problém vidí v bezpečnostním systému země.

Volební průzkumy před debatou ukazovaly náskok a větší šance pro konzervativní stranu Borise Johnsona. A tyto odhady se prozatím nemění ani po skončení debaty.

Reklama

Doporučované