Hlavní obsah

Co řekl Babiš v Le Monde? Brusel moc diktuje a otázkou na sirotky rozděluje Evropu

Připomeňte si, jak na otázky kolem možného přijetí syrských sirotků odpovídal premiér Andrej Babiš reportérům Seznamu Jiřímu Hoškovi a Pavlíně Kosové.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Česka míří francouzský prezident Emmanuel Macron. A francouzský list Le Monde u příležitosti návštěvy zveřejnil rozhovor s českým premiérem.

Článek

Le Monde charakterizuje Andreje Babiše jako nezařaditelného na evropské politické scéně, jelikož je znám pozitivními výroky o Macronovi stejně jako o Orbánovi.

Macron, nebo Orbán? „Nemám představu“

K otázce, zda by po evropských volbách v příštím roce vítal spojenectví s Macronem, nebo Orbánem, Babiš řekl, že nemá představu. Zejména je třeba, aby Brusel vydával méně nařízení, řekl. „V každém případě jsem proevropský, chci, aby Evropská unie přežila,“ sdělil. Odchod Británie je podle něj už dost dramatický a není zapotřebí další dělení. „Musíme zůstat jednotní kvůli velkým mezinárodním úkolům – protiruským sankcím, obchodní válce s USA a tak dále,“ sdělil premiér.

Maďarsko? „Není na mně, abych jejich politiky soudil“

Tazatel mu připomenul, jak ho rozzlobilo, když evropští poslanci i z jeho hnutí hlasovali v Evropském parlamentu pro zavedení sankcí proti Maďarsku za ohrožování hodnot EU.

Babiš se domnívá, že Maďarsko i Polsko si to musejí vyříkat s Evropskou komisí a že není na něm, aby jejich politiku soudil. O svých politicích musejí rozhodovat ve volbách informovaní voliči. „Možná si v příštích letech zvolí člověka jako já, který bojoval proti korupci a porazil tradiční strany. Politické dělení už nehraje žádnou roli, rozhoduje cítění lidí,“ řekl Babiš k situaci v Maďarsku.

Sirotci? „Touhle otázkou rozdělujete Evropu“

Neochotu přijmout uprchlíky, jak si to přeje Evropská komise, zdůvodnil statistikou Europolu z roku 2016. Podle ní si pašeráci drog, zbraní, cigaret i lidí přišli na 5,7 miliardy dolarů (130 miliard korun), a podporují tak nelegální migraci do Evropy.

K dotazu o neochotě přijmout syrské sirotky, Babiš prohlásil, že je škoda, že komise touto otázkou rozděluje Evropu. Těmto dětem chce pomoci tam, kde jsou, tedy v Sýrii.

Babišovi ministři bez obalu o pomoci dětem: Starejme se o naše Evropany. A chceme seznam sirotků.Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

Politika? „Ztloustl jsem a lžou o mně“

Babiš potvrdil, že lituje, že vstoupil do politiky. Zničilo to prý jeho zdraví a poškodilo rodinu. „Vážím o deset kilo víc, spím čtyři pět hodin, má rodina čelí útokům, musel jsem se odloučit od své společenské skupiny. Mám výsledky, ale lidé jsou stále nespokojeni, vymýšlejí lži, aby poškodili mou pověst,“ uvedl premiér.

Agrofert? „Je to nenávist“

Lživé je podle něj i tvrzení, že má stále zisk z Agrofertu a že jde o konflikt zájmů. „Tradiční strany, které si říkají demokratické, mne nenávidí a tvrdí, že jsem největší nebezpečí pro demokracii,“ usoudil Babiš.

Zneužívání eurodotací? „Spiknutí“

Spiknutím je podle něj i aféra s údajným zneužitím evropských peněz. „Kontrolovalo se to desetkrát, je to minulost. Podnik, v němž je zapojena má rodina, ty peníze vrátil, i když měl právo si je ponechat. Brusel v tomto případě nepřišel o jediný haléř. Nejsem typický miliardář, nemám loď, letadlo, žiji normálně. Zůstal jsem skromný,“ řekl o sobě premiér.

Připomeňte si: Transparency International chce nechat prošetřit, jestli Agrofert dostává dotace právem.Video: Radek Nohl

Co píše Le Figaro

Výjezdu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na Slovensku a v Česku se ve svém aktuálním vydání věnuje také francouzský list Le Figaro. Ve svém komentáři deník píše, že Macron přijíždí, aby rozštěpil „nacionalisty“ východní Evropy.

I když oficiálně Macron přijíždí na oslavy vzniku Československa, jde mu hlavně o obnovu vztahů v oblasti, kde francouzský hlas v minulých měsících ztratil vliv.

Návštěva Maďarska premiéra Viktora Orbána ani Polska ovládaného konzervativci pro Macrona, který nevynechá příležitost kritizovat tyto země za populismus a porušování lidských práv, nepřipadá v úvahu. Slovensko a Česko, to je něco jiného. Nejsou tak kontroverzní, byť patří stejně jako první do visegrádské skupiny vyznačující se tvrdým postojem vůči rozdělování uprchlíků podle kvót i vůči změně principu udělování azylu. „Obě tyto země chtějí zůstat v srdci Evropy. Není správné hovořit o rozštěpení mezi východem a západem Evropy, zastánci Evropy jsou všude,“ soudí podle Le Figaro Elysejský palác.

„Bude se Macron snažit vrazit klín mezi členy visegrádské skupiny namlouváním si jedněch a stigmatizací druhých?“ táže se deník. Upozorňuje, že polarizační strategie v podobě stavění reformátorů a euroskeptiků proti sobě má svá rizika v době, kdy migrační otázka hýbe tábory populistů jak na západě, tak na východě Evropy. Francouzské Demokratické hnutí (MoDem) s takovým předvolebním polarizováním, z nějž viní Macrona, nesouhlasí a poukazuje na to, že spor Orbán-Macron není spor národní.

Připomeňte si: Kdo je Emmanuel Macron?Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované