Hlavní obsah

Co řekl Corbyn československé StB? Dokumenty popisují tři schůzky

Archiv odkryl detaily schůzek elitního britského poslance s StB. Spolupracoval Corbyn, nebo ne?Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Věděl britský poslanec Jeremy Corbyn, že se scházel v 80. letech s rozvědčíkem StB? Podle ředitelky Archivu bezpečnostních složek i historika mu mohlo být jasné, že nejde o diplomata.

Článek

Příběh lídra britských labouristů Jeremy Corbyna, jehož označil někdejší československý agent za vědomého spolupracovníka Státní bezpečnosti, je nadále tématem pro řadu britských deníků a také pro britskou politiku.

Sám britský politik v úterý pozdě odpoledne vůbec poprvé k aféře promluvil: podezření, že byl komunistickým špionem, kategoricky odmítl. Celou věc označil za mediální hru.

Seznam.cz nyní získal z Archivu bezpečnostních složek historické dokumenty, které zachycují některé detaily o schůzkách, jež měl Corbyn v 80. letech jako poslanec britské sněmovny s československým rozvědčíkem Jánem Sarkocym. Ten na Corbynovu spolupráci s StB minulý týden upozornil.

Archivní dokumenty popisují, že se schůzky Corbyna a Sarkocyho uskutečnily v letech 1986 a 1987. S pracovníkem StB se Corbyn podle dokumentů setkal celkem třikrát.

„Je zde zmiňován jako osoba, která má aktivní informace bezpečnostního charakteru,” řekla Seznamu ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková, podle níž lze z dokumentů usuzovat, že Sarkocy popisoval Corbyna jako perspektivní kontakt.

Z dokumentů však podle znalců vyplývá, že Jeremy Corbyn s komunistickou StB nespolupracoval.

„Důvod, proč se Sarkocy scházel s Corbynem, byl daný Corbynovým postavením. Už to, že byl členem Dolní sněmovny, bylo pro Státní bezpečnost zajímavé. Na druhou stranu všechny ty schůzky neměly konspirativní charakter,” říká historik Petr Blažek.

Jeremy Corbyn tvrdí, že neměl tušení, že se stýká s agentem československé rozvědky, podle ředitelky archivu však mohl vědět, s kým se v 80. letech scházel.

„Je zvláštní, že by mu nedošlo, s kým mluví, protože bylo známé, že rezidentury zastupitelských úřadů československých v zahraničí jsou plné agentů rozvědky,” uvedla Ptáčníková.

„Ale zda tušil, nebo věděl, že ve skutečnosti nejde o diplomata, by mohl opravdu zodpovědět pouze Corbyn,“ dodala.

Detaily z dokumentů přinášíme ve videu v úvodu tohoto textu.

Reklama

Doporučované