Hlavní obsah

Pokud lhali, mají odstoupit oba, Hamáček i Arenberger, říká šéf Pirátů

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci se snaží dál rozplétat kauzu Jana Hamáčka a jeho chystané cesty do Moskvy. Není to navíc dlouho, co koalice Spolu začala hovořit o tom, že by měla být vládě vyslovena nedůvěra. Co na to říká šéf Pirátů?

Článek

Poslanci se snaží dál rozplétat kauzu Jana Hamáčka a jeho chystané cesty do Moskvy. Není to navíc dlouho, co koalice Spolu začala hovořit o tom, že by měla být vládě vyslovena nedůvěra. Co na to říká šéf Pirátů?

Hostem Ptám se já byl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Piráti o možnosti vyslovení nedůvěry jednají s koalicí Spolu. Strany by se měly znovu sejít ve středu. Důležité ale podle Bartoše je nepodrážet nohy české diplomacii v kauze Vrbětice. „Když se stala kauza Vrbětice, tak jsme řekli, že v tuto chvíli to není správné. Nepodkopávejme nohy naší diplomacii. Vláda konečně něco udělala vůči Ruské federaci. A teď se nerozhoduje, jestli tam bude Babiš o měsíc déle,“ řekl v rozhovoru Bartoš s tím, že k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě by mělo dojít až ve chvíli, kdy Česko definitivně opustí ruští diplomaté, které v rámci roztržky s Ruskem kvůli vyšetřování výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích vykázala vláda.

Piráti přitom dosud odmítali návrh koalice Spolu podpořit, protože sháněli 120 hlasů pro rozpuštění Sněmovny. V pátek ale přiznali, že podporu nemají, a proto se od záměru rozhodli odstoupit. Ukázal se jako nesmyslný? „Z pohledu, jak všechny strany byly kritické k té vládě, tak se ukázalo, že své poslanecké platy a související posty si až tak nikdo krátit nechce,“ bránil se Bartoš.

Ke kauze cesty vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy Bartoš řekl, že na jeho zdůvodnění cesty jako kamufláže Piráti poukazovali už před třemi týdny. „Já mám obavy, že motivací pana Hamáčka byly klesající preference. Není to zodpovědné vůči lidem, a pokud lhal, měl by z pozice odstoupit a měl by to chtít i premiér Babiš,“ vysvětlil Bartoš.

„Otázka je, kdy je konec dokazování. Podobný příklad je s ministrem zdravotnictví Arenbergerem, který má perný týden. Jsou u něj nesrovnalosti v daňovém přiznání, jsou tam otázky etické. Pan Arenberger přišel s vysvětlením, ale pokud se prokáže, že lhal, měl by odstoupit. Měli by odstoupit oba,“ dodal šéf Pirátů.

Koalice Pirátů a STAN je aktuálně favoritem předvolebních průzkumů. Jedno z hlavních témat pro budoucí vládu bude ale konsolidace veřejných financí. Jak ho plánují Piráti řešit? A kdy prozradí své adepty na ministerské posty?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu, nebo si ho pusťte ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„U některých politiků, zejména na Ministerstvu zdravotnictví, mi přijde, že mít nějaký vedlejšák je skoro průprava, abyste se mohl stát členem vlády Andreje Babiše,“ říká šéf Pirátů Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované