Hlavní obsah

Co s českou hymnou? Vášnivá debata Franz versus Varhan Orchestrovič Bauer

Duel o podobě české hymny.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Měnit, nebo nechat v původní podobě? Český olympijský výbor má kolem podoby české hymny jasno a přišel s nápadem na novou a delší verzi. Tvrdí, že sportovcům by vyhovovala hymna bojovnější, sebevědomější a více dynamická. A také delší, protože během ceremoniálů si ji sportovci nemohou na stupních vítězů užít jako jejich kolegové z jiných zemí. Řada odborníků se ale proti úpravám ohradila. A podle posledního průzkumu si i drtivá většina Čechů přeje, aby se na tento státní symbol nesahalo.

Článek

Budou tedy snahy na změnu hymny někdy úspěšné, nebo nemáme měnit to, co po léta funguje?

V Duelu Televize Seznam diskutují hudební skladatel a dirigent Varhan Orchestrovič Bauer a hudební skladatel a vysokoškolský pedagog Vladimír Franz.

Emotivní debaty o nové hymně

Odborné grémium složené z hudebních skladatelů, muzikologů, právníků a zástupců Ministerstva kultury doporučuje zachovat pro ceremoniální účely současnou podobu české státní hymny, vycházející z tzv. Jeremiášovy úpravy. Odborníci tak reagovali na návrh Českého olympijského výboru, který přišel s nápadem na nové varianty hymny a už je nechal i nahrát.

Podle ministra kultury v demisi Šmída se grémium shodlo na tom, že pro některé příležitosti je možné píseň Františka Škroupa a Josefa Kajetána Tyla ze hry Fidlovačka, která se až postupně stala českou hymnou, hrát v různých úpravách. Pokud jde ale o oficiální události, při nichž hymna hraje roli státního symbolu, by se však mělo dodržovat znění Škroupovy původní melodie včetně harmonického průběhu, který převzal i pozdější instrumentátor Otakar Jeremiáš. Jeho verze je už téměř 90 let tak vžitá, že jakékoliv modernizace této oficiální podoby se obecně lidem nelíbí.

Možnou novou verzi české národní hymny představili v březnu Český olympijský výbor (ČOV) společně s autorem nových variant, skladatelem Milošem Bokem. Podle záměru iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější, případně by mohla mít dvě sloky, jak tomu bylo dříve.

ČOV se úvahami o nové podobě hymny zabýval přes rok. Vycházel mimo jiné z toho, že délka hymny pro ceremoniální účely trvá 45 sekund a třeba pro vyhlašování vítězů na olympiádě by i vzhledem k délce skladeb dalších zemí byla lepší délka přibližně 80 sekund. Proto se ČOV rozhodl i v souvislosti s letošním 100. výročím vzniku Československa vyvolat diskuzi o tom, jestli by hymna třeba neměla mít dvě sloky.

Reklama

Doporučované