Hlavní obsah

Co s tebou, Británie? Evropské špičky daly návod, jak jednat s Londýnem o brexitu

Donald Tusk svolal mimořádný summit ohledně brexitu.

 

Reklama

Spojené království by se mělo ocitnout mimo Evropskou unii v roce 2019.

Článek

Lídři 27 zemí Evropské unie jednomyslně schválili politická vodítka pro vyjednávání s Británií o jejím odchodu ze společenství. Několik desítek minut po zahájení dnešního mimořádného summitu EU v Bruselu to na Twitteru oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk. Mandát pro vyjednávání je podle něj „jednoznačný a spravedlivý".

V předem zveřejněném návrhu politických vodítek byla zdůrazněna potřeba zachování práv občanů EU v Británii po takzvaném brexitu, vypořádání všech finančních závazků Británie vůči EU nebo vyřešení otázky hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou.

Na základě politických vodítek, která summit dnes schválil, vypracuje Evropská komise návrh konkrétních směrnic pro vyjednávací tým EU vedený bývalým eurokomisařem Michelem Barnierem. Unijní představitelé očekávají, že samotná vyjednávání začnou až v polovině června po předčasných parlamentních volbách v Británii, což dnes při příchodu na summit zopakoval i předseda komise Jean-Claude Juncker.

Až premiéři a prezidenti na podzim či v zimě usoudí, že v pro ně klíčových oblastech - tedy třeba zachování práv občanů EU v Británii - nastal dostatečný pokrok, bude možné jednat o novém uspořádání vzájemných vztahů. Kromě významné obchodní problematiky také o důležité spolupráci v oblastech jako je bezpečnost či obrana.

Na dnešním summitu by také měl ještě předseda Evropské rady Donald Tusk spolu s Junckerem nabídnout představu o kritériích pro rozhodování o tom, do které unijní země se z Londýna přestěhují dvě agentury EU. O jednu z nich má zájem i Česko.

Na jednání o vystoupení Británie z EU dávají evropské smlouvy dvouletý termín od okamžiku, kdy Londýn záměr odejít oficiálně oznámil. Británie by se tak měla ocitnout mimo Unii v březnu 2019.

Reklama

Doporučované