Hlavní obsah

Co s Ústím nad Labem: Bude z něj jedno velké ghetto?

Předvolební Duel o situaci v Ústí nad Labem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústí nad Labem se chystá na volby. Trápí ho vyloučené lokality a obchodníci s chudobou. Zhruba půlka obyvatel žije na sociálních dávkách. Kdo je mladý a schopný, odchází. Je řešením opevnit město proti lidem na dávkách, jak to chce udělat současné vedení města? A další recepty na chudobu? Probrali jsme v Duelu s Petrem Nedvědickým, kandidátem na primátora Ústí n. L. (ANO), a s Martinem Hausenblasem, který je zastupitelem a kandiduje za PRO!Ústí.

Článek

Ústecký magistrát chce vyhlásit celé město za tzv. bezdoplatkovou zónu neboli „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů”.

To znamená, že nebude možné zažádat o doplatky na bydlení. Magistrát si od toho slibuje, že z města vytlačí obchodníky s chudobou, tedy spekulanty, kteří skupují byty, aby je za přemrštěné nájmy pronajímali sociálně slabým.

O vyhlášení celoplošné bezdoplatkové zóny uvažují i sousední Trmice nebo Most.

V Kladně už opatření funguje. Primátor města Milan Volf (Volba pro město) si opatření prozatím pochvaluje. Podle odpůrců tohoto řešení se ale chudí lidé jen přesunou jinam. Navíc by město dostalo nálepku ghetta, což odradí nejen firmy a investory, ale třeba i mladé lidi po vysoké. S jejich odlivem se město dlouhodobě potýká.

Strany, které v Ústí kandidují, řeší ve svých programech i bytovou situaci. Po divoké privatizaci bytového fondu ztratilo Ústí nad Labem většinu svých bytů. Bytový fond chce proto hned několik uskupení obnovit.

Pro ANO budou volby v Ústí zkouškou důvěry. Minulou buňku ANO totiž ústředí kvůli vnitřním sporům zrušilo a všechny její členy vyloučilo. Včetně Věry Nechybové, která se po puči stala novou primátorkou a kandiduje i nyní za Ústecké fórum občanů (UFO).

Reklama

Doporučované