Hlavní obsah

Co schovali Ukrajinci pod límec a dá se oddělit politika od sportu?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s dresem svého národního týmu pro Euro. Ten se stal jedním z největších témat šampionátu.Video: Jiří Hošek, Jindřich Šídlo

 

Reklama

Kudy vede hranice, co už je politické prohlášení a co ještě ne? Mělo by se ve velkém řešit, co si národní tým natiskne na vnitřní stranu límce, takže to nikdo nemůže vidět? Téma pro Jiřího Hoška a Jindřicha Šídla.

Článek

„Já si myslím, že to tam stejně někdo z Ukrajinců má. Nemyslím si, že to nějaký delegát UEFA kontroluje,“ říká Jiří Hošek, autor podcastu Angličan, na otázku, zda se ukrajinští reprezentanti skutečně vzdali hesel „Sláva Ukrajině“ a „Sláva hrdinům“ vyvedeným na vnitřní straně límce, tedy na místě skrytém před zraky televizních diváků, ale třeba i protihráčů.

„Mě fascinoval názor nějakého poslance Státní dumy, který s tradiční velkoruskou drzostí vlastní tamním politickým špičkám prohlásil, že by si Rusko mohlo na svoje dresy dát Finsko,“ uvedl tvůrce Šťastného pondělí Jindřich Šídlo v narážce na to, že na ukrajinských dresech je vyznačen Ruskem ilegálně anektovaný Krym coby ukrajinské území.

Co na aféru kolem ukrajinských dresů s heslem používaným kdysi ukrajinskými nacionalisty říkáte vy? Dá se podle vás sport a politika vůbec oddělit?!

Podívejte se na videoblog dvojice oblíbených autorů v úvodu článku.

Anketa

Sledujete fotbalové Euro?
Ano
66,1 %
Ne
33,9 %
Celkem hlasovalo 3034 čtenářů.

Reklama

Doporučované