Hlavní obsah

Co se bude dít na Spartě, když oběma týmům stačí bod? Sázkaři už vědí

Foto: Profimedia.cz

Vyhraje ten, kdo to potřebuje víc. Bude se podle tohoto hesla řídit poslední kolo hokejové Tipsport extraligy? Sázkaři i bookmakeři mají jasno.

Reklama

Při pohledu na vypsané kurzy sázkových kanceláři pro poslední kolo hokejové Tipsport extraligy vás na první pohled nejspíš řada z nich zarazí. Například na to, že Sparta doma remizuje po 60 minutách hry s dosud vedoucím Libercem, si můžete vsadit v nezvykle nízkém kurzu 1,9:1. Proč? Oba týmy potřebují uhrát bod. Bookmakeři i sázkaři proto tuší, že se ani jeden z velkých rivalů za vítězstvím příliš hnát nebude.

Článek

Za normálních okolností by to byl boj favorita s týmem klopýtajícím na hraně postupu do play-off. Alespoň tak před pátečním posledním kolem extraligy vypadá při pohledu na tabulku zápas Sparty a Liberce. Ale sázkové kurzy tomu vůbec neodpovídají – za téměř jisté se považuje, že utkání skončí remízou.

Proč?

Situace před úplným finišem extraligy nápadně připomíná to, co se dělo před pěti lety ve vypjatém závěru, kdy z baráže do nejvyšší české soutěže postupovaly týmy Olomouce a Mladé Boleslavi. Bylo z toho – nejen v médiích – docela haló.

Dvě kola před koncem baráže potřebovala Olomouc k jistotě postupu dva body, Boleslavi stačil jeden. A právě takhle jejich vzájemný zápas dopadl. Olomouc porazila doma Mladou Boleslav 5:4 v prodloužení a na ledě spolu slavily družně oba týmy.

Na zmíněný duel část sázkových kanceláři vůbec kurzy nevypisovala, další je v týdnu před zápasem z nabídky stáhly.

Na zápas Sparty a Liberce se vsadit zatím dá, ale kurzy jsou neobvyklé. Zatímco běžně na remízu hokejového zápasu bookmakeři nasazují kurz kolem 4:1, na páteční utkání v O2 areně sázkové kanceláře srazily remízový kurz na 1,9:1.

Podobné scénáře se odehrávají i u dalších zápasů. V závěrečném kole základní části Tipsport extraligy se potkají týmy, kterým jde o všechno – s těmi, kterým nejde vůbec o nic. A pak Sparta s Libercem, jímž oběma vyhovuje remíza.

Jindy nevraživí rivalové ze severu Čech a z metropole do zápasu půjdou se stejným cílem. Spartě dá zisk bodu jistotu postupu do předkola play-off, Liberci by plichta po skončení základní hrací doby zajistila zisk Prezidentova poháru pro vítěze základní části.

Anketa

Jak dopadne utkání závěrečného kola Tipsport extraligy Sparta - Liberec po základní hrací době?
Vyhraje Sparta
10,4 %
Zápas skončí remízou
36 %
Vyhraje Liberec
53,6 %
Celkem hlasovalo 4058 čtenářů.

Situace je o to pikantnější, že oba týmy nespojuje jen páteční sportovní cíl (uhrát remízu), ale i vazby v zákulisí a napojení na klíčové partnery. Sparta své domácí zápasy hraje v O2 areně spadající do portfolia finanční skupiny PPF, stejně jako společnost Home Credit, která je zase generálním partnerem Bílých Tygrů.

„S ohledem na potřebu obou týmů uhrát alespoň bod se remíza nastavila v původním kurzu níže než obvykle, ale pád kurzu zapříčinily až sázky klientů, především zkušených sázkařů. Podezřelé sázky (vyšší částky) na toto utkání ale neregistrujeme. Máme výborně fungující risk management. Nevypsání (této sázkové příležitosti) jsme rozhodně nezvažovali. Pracujeme s přijatými sázkami a podle toho reagujeme,“ vysvětluje Seznamu tiskový mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Ve středu kolem třetí hodiny odpolední byl poměr sázek na utkání následující: pouze 7 % sázkařů Tipsportu věřilo ve vítězství Sparty, 55 % sázelo na remízu a 38 % na vítězství Liberce. „Oba týmy potřebují bod a sázkaři Tipsportu se přiklonili k názoru, že se v zápase nic moc extra nestane a toužený bod si mezi sebe týmy rozdělí,“ komentuje nezvyklý poměr a hlavně nízký kurz na remízu Sochor.

Zmíněný duel ale není jediný, kde se kurzy na první pohled pobláznily. Překvapivě nízký kurz (kurz 1,4:1) je na výhru předposledního Chomutova nad již jistě šestou Olomoucí a také na úspěch o předkolo bojujícího Litvínova (kurz 2,1:1) na ledě už také o nic nehrajících Vítkovic. Také v těchto případech sázkaři a bookmakeři spíše počítají s tím, že zápas dopadne – jednoduše řečeno – ve prospěch toho, kdo potřebuje víc.

Jak pád kurzu v těchto případech Tipsport vysvětluje? „V případě zápasu Vítkovic s Litvínovem jde o klasickou ztrátu motivace domácího týmu, naopak totální motivace pro Litvínov,“ říká Sochor. Bookmakery by navíc ani nepřekvapilo očekávané šetření klíčových hráčů. Podobně – jen v opačném pořadí – vidí i utkání Chomutova s Olomoucí. Zatímco Piráti v naději vyhnout se baráži potřebují každý bod, Olomouc po zajištění přímého postupu do čtvrtfinále nebude hrát v pátek vůbec o nic.

„V domluvené zápasy ale nevěříme a ani v minulosti jsme je neregistrovali. Jedná se o čistě standardní kroky, které se dělají ve všech top soutěžích: šetření klíčových hráčů, obehrávaní mladých nadějí, ztráta motivace atd.,“ zdůrazňuje Sochor, že zápasy možná dopadnou podle očekávání. Ale jejich výsledky prý domluvené rozhodně nejsou.

Reklama

Doporučované