Hlavní obsah

Co se děje, když práci nemá ani šerpa? Everest i kasa Nepálu strádají

Podívejte se, kolik tratí v koronakrizi šerpové a co stojí zdolat Everest.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Nejvyšší hora na Zemi zeje prázdnotou, a to samé platí i pro státní kasu Nepálu. Zahraniční horolezci a turisté jsou obživou nejen pro více než stovku tisíc šerpů, ale i milion Nepálců závislých na celém cestovním ruchu.

Článek

Nejvyšší horu na planetě pokořil dvakrát. A to vždy s turistickými expedicemi, kterým posledních 18 let pomáhá zdolávat vrcholy, na něž si troufne málokdo. Třiatřicetiletý šerpa Pasang Rinzee a tisíce jemu podobných Nepálců, pro které znamená rizikové zaměstnání jedinou možnost obživy, ale už měsíce nemají jak vydělávat.

„Snažil jsem se zůstat při smyslech chozením na kratší výstupy, lézt po skalách nebo na umělé stěně. Dělám všechno pro to, abych se udržel mentálně i fyzicky fit,“ popisuje, jak se vypořádává s pandemií zkušený šerpa.

Turisté se nevrací a šerpové třou bídu

I přes listopadové otevření hranic za podmínky negativního testu a sedmidenní karantény jsou turisté v Nepálu vzácní. Celých devět měsíců předtím do země vůbec nesměli. Rinzee tak jen za loňskou sezónu od dubna do června přišel asi o osm tisíc dolarů. V přepočtu jeho roční příjem dělá skoro 180 tisíc korun.

„Zvládal jsem se jakžtakž držet nad vodou po většinu pandemie, a teď doufám, že se turismus a dobrodružství zase jednou vrátí k normálu,“ dodává Rinzee pro agenturu AP.

Nepál má nejvíc nejvyšších hor, na turistech je závislý

Rinzee si musel vyprosit i odpuštění nájmu a zkrátit všechny výdaje, aby vůbec vyžil. S přáteli teď vaří kávu sousedům. Šerpů je ale v Nepálu až 100 tisíc a na celém turismu je závislých přes milion Nepálců. V himálajském státu je totiž osm ze 14 nejvyšších hor na Zemi. Jenom výpravy na Everest státní kasy ročně vydělají přes 300 milionů dolarů. Turismus se loni ale propadl skoro o 80 procent.

„Musíme zůstat pozitivní a doufat, že se cestovní ruch zase jednou vrátí na dřívější úroveň. Buď letos, nebo příští rok,“ doplňuje šerpa.

Kolik berou šerpové a co stojí zdolat Everest?

Základní šerpa nosí bagáž a kempingové potřeby na dva týdny pěšky jen z letiště do 65 kilometrů vzdáleného Base Campu. Denně ale bere od 15 do 20 dolarů a sezóna mu v průměru udělá i 1000 dolarů, píše agentura Bloomberg.

K tomu s výpravou chodí doprovodní šerpové. Na skupinu vychází v průměru tři, ale bývá jich i víc. Ti pomáhají turistům dojít až do prvního ze čtyř vyšších táborů, tedy do 6000 metrů. Celou horu ale nezdolávají, a za sezónu si tak jeden vydělá 4000 dolarů.

Běžný šerpa, který už Everest zdolává s turisty, za sezonu bere od šesti do 12 tisíc dolarů, podle toho, jak je zkušený. A dalších 1000 dolarů dostává, když výpravě pomůže zdolat samý vrchol hory.

Jednoho horolezce tak podle toho, kolik šerpů si najme, může celý výstup spolu se stany, vybavením, nebo třeba i kuchařem, ale hlavně s povolením a průvodcem stát od 35 i 100 tisíc dolarů, tedy skoro dva miliony korun. V jedné expedici může být až 15 turistů.

Cestovní ruch se na domácím produktu Nepálu podílel v roce 2018 skoro z osmi procent. Zemi nicméně loni k omezení donutilo jako jiné státy šíření koronaviru, ke dnešku má přes 275 tisíc potvrzených případů a více než tři tisíce obětí.

Reklama

Doporučované