Hlavní obsah

Co se děje s cenami bytů v Praze? Letos budou opět zdražovat

Foto: Shutterstock.com

Ceny bytů, ale i nájmy dál porostou. Ilustrační foto.

Reklama

Letos se pražský realitní trh definitivně vzpamatuje z šoku způsobeného pandemií, tvrdí odhad šéfa české realitní společnosti Central Group. Na pokles cen už je tak zbytečné vyčkávat.

Článek

Investoři i lidé toužící po novém bydlení už plánují, co bude v novém roce následovat. A podle nákupního chování věří v optimistický vývoj. Letošek tak bude rokem stabilizace nebo mírného růstu cen, pro výrazný růst či pokles důvody nejsou. Ani loni se nic nezměnilo na zdlouhavých povolovacích procesech. Nedostatek kvalitních nemovitostí tak zůstane pilířem cenové stability v metropoli.

Loni byla zahájena stavba největšího počtu bytů za dekádu. Přesto je však v metropoli výstavba nových bytů dlouhodobě nedostatečná. „Kvalitní bydlení je v Praze nedostatkové a tomu budou odpovídat ceny. I přes nelehký proces výstavby nových projektů je zde nemálo developerů, kteří mají zkušenosti a dostatek trpělivosti pracovat na projektu pět až osm let,“ říká Peter Višňovský, ředitel realitní společnosti Lexxus.

V hlavním městě se nyní připravuje 120 649 bytů v celkem 762 projektech. Čísla potvrdil pro Seznam Zprávy největší český stavitel, společnost Central Group. Ta sama v metropoli chystá více než 30 tisíc nových bytů, tedy čtvrtinu z celkového množství.

„Zatímco před rokem se v Praze podle našich dat připravovalo necelých 109 tisíc nových bytů, nyní je to už přes 120 tisíc. To je nárůst o deset procent,“ komentuje situaci na trhu zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Nový rok bude přívětivější

Přesto šéf realitky Višňovský předpokládá, že letošek by mohl být k realitnímu trhu přívětivější. „Největší posun se odehrál v hlavách lidí. Ještě na podzim byla nálada opatrnější. Vakcína byla v nedohlednu a málokdo si troufal vsadit na to, kolik vln nás ještě čeká. To se změnilo a lidé dnes přemýšlejí o době post-covidové. Zároveň si pesimisté uvědomili, že ani pandemie a s ní spojený pokles hospodářství výrazný pád cen nezpůsobil.“

Je pravda, že ani pandemie výrazný pád cen na realitním trhu nezpůsobila, spíš naopak. V loňském roce šly ceny bytů prudce nahoru. V létě minulého roku se metr čtvereční plochy vlastního bytu vyšplhal na 70 300 korun. Šlo o vůbec nejrychlejší tempo růstu od března 2018.

„Lidé, kteří si mysleli, že se v průběhu pandemie koronaviru budou snižovat ceny na realitním trhu, se hluboce mýlili. Vzhledem k pumpování nových peněz do ekonomiky, uvolněnému měnovou politikou centrálních bank a rozhazovačnou politikou vlád, jsme naopak svědky výrazného růstu cen domů a bytů,“ sdělil ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Trend roku 2021: Praha poroste do šířky

A jaké budou realitní trendy v letošním roce? Už loni se zájem obrátil k domům v okolí Prahy a stejný zájem pokračuje. Pandemie připoutala lidi k jejich domovům a zahrada nebo předzahrádka se dokázaly postarat o podstatně vyšší kvalitu bydlení. „Dnes je předzahrádka vítaným doplňkem zejména pro rodiny. Mimo Prahu táhnou nižší ceny, lepší doprava a občanská vybavenost obcí. Beroun nebo Čelákovice byly dříve pro lidi daleko, teď tyto lokality znamenají příjemné bydlení poblíž metropole,“ říká Peter Višňovský.

Zájem o nákup nemovitostí v roce 2021 dál poroste

Podle odhadů šéfa české realitní společnosti Lexxus ale navzdory růstu cen zájem o nemovitosti neutichne. „Se začátkem roku lidé cítí novou naději a dívají se kupředu na dobu, až covid skončí. Očekáváme, že zájem o nákup nemovitostí se nezmění, bude nadále stoupat. Při výběru budou kupující více dbát na komfort, zejména dostatek prostoru k práci z domova i možnost venkovních aktivit. Lidé si v lockdownu uvědomili, že do kvality bydlení se vyplatí investovat. Rostoucí zájem umocní i současné nízké úroky na hypotékách a vidina dlouhodobé investice, která pro mnoho lidí znamená zabezpečení v nejisté době,“ připomíná Višňovský.

Nájemní bydlení prošlo korekcí díky útlumu turistického ruchu

A vývoj nečekají jen samotné investice do nemovitostí, ale také oblast nájemního bydlení. V březnu a dubnu přibyly na trh turistické byty a zejména v centru došlo k poklesu cen nájemního bydlení. V druhé polovině roku se ceny plně stabilizovaly a teď už k výkyvům nedochází. „Ceny nájemního bydlení budou nejspíš kopírovat celkový trend trhu a můžeme čekat stabilitu nebo pozvolný růst,“ dodává Peter Višňovský.

Reklama

Související témata:

Doporučované