Hlavní obsah

Vize pro poštu: Zaměstnanci dostanou přidáno, ušetří se na manažerech

Ministra vnitra Jan Hamáček a generální ředitel České pošty Roman Knap po mimořádném jednání dozorčí rady České pošty.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dozorčí rada České pošty se na mimořádném jednání dohodla na krocích, které mají státní podnik vrátit do černých čísel.

Článek

„Všichni víme, že situace České pošty není ideální,“ uvedl Hamáček po jednání dozorčí rady. „První, co musíme vyřešit, je personální situace.“ Česká pošta čelí masivní fluktuaci zaměstnanců. V loňském roce to bylo 26 procent. Důvodem jsou podle Jana Hamáčka nízké mzdy. Pošta proto od prvního dubna navýší tarifní platy zaměstnanců o deset procent. Průměrný plat by se měl zvednout přibližně o tři tisíce na 27 230 korun, což je pořád méně než celorepublikový průměr. Období od ledna do března mají pokrýt mimořádné odměny.

Šetřit by se naopak mělo na manažerských pozicích. Od prvního června má dojít k omezení manažerských a administrativních pozic o patnáct procent. Tato redukce by podle Hamáčka měla ušetřit asi 100 až 120 milionů korun.

Dozorčí rada také zadala generálnímu řediteli Romanu Knapovi úkol vytvořit plán restrukturalizace podniku, po níž by se mělo hospodaření společnosti do tří let vrátit do kladných čísel.

Knap chce mimo jiné snížit náklady na provoz poboček v centrech měst, které často sídlí v historických budovách s vysokým nájmem. Podle něj je možné například přesouvat pobočky do obchodních center, které patří k nejnavštěvovanějším a nájem je v nich nižší. Pošta bude také pokračovat v prodeji nemovitostí.

Podle ministra vnitra je problém pošty způsoben především tím, že podnik musí plnit závazky vůči státu v přibližné hodnotě 1,3 miliardy. Ze zákona má přitom nárok na kompenzaci v maximální hodnotě pěti set milionů korun. Hamáček by proto úpravou zákona tuto hranici posunul na jednu a půl miliardy. S předsedou vlády i Ministerstvem financí o tomto kroku Hamáček podle vlastních slov intenzivně jedná.

Reklama

Související témata:

Doporučované